Правителството предложи Зорница Русинова за председател на Икономическия и социален съвет

OFFNews 14 октомври 2020 в 15:27 1990 0

Правителството предложи Зорница Русинова за председател на Икономическия и социален съвет. 

Мандатът на консултативния орган, председателя и членовете му е 4-годишен.

Решението на Министерски съвет е предложено на Народното събрание. 

Зорница Русинова беше министър на труда и социалната политика в периода май 2016 г. - януари 2017 г.

От март 2012 - март 2013 година и ноември 2014 – януари 2016 година тя заемаше поста на заместник-министър на труда и социалната политика. 

Отговаряла е за политиките на пазара на труда, социалното включване, европейските въпроси и международното сътрудничество, включително и в областта на труда и социалната политика, както и за управлението на европейските фондове. Координирала е дейността на Агенцията по заетостта, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията за контрол на качеството на социалните услуги и е ръководила управляващия орган на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Русинова има опит на национално и международно ниво при провеждане на преговори, като успешно прилага механизмите на социален диалог и социално партньорство при провеждане на различните политики в социалната сфера.

Икономическият и социален съвет е консултативен орган, изразяващ волята на структурите на гражданското общество по икономическото и социалното развитие. Сред основните му цели е да осигури участието на широк кръг представители на гражданското общество в обществения и икономическия живот, като утвърждава принципите на правовата демократична и социална държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови