Правителството отпуска 776 милиона за пътища

OFFNews 01 февруари 2023 в 12:14 1758 0

Иван Шишков

Снимка БГНЕС/архив

Министър Иван Шишков

Министерският съвет реши да отпусне днес малко над 776 милиона лева за поддръжка и строеж на пътища, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков след заседанието на служебното правителство. За зимното поддържане на пътищата се дават почти 158 млн. лева.

Други 150 млн. лева са осигурени за големи и важни инфраструктурни проекти, които се строят интензивно, посочи министърът. Осигурени са пари за вече завършеното строителство на част от магистрала "Хемус" в участъка между Белокопитово и Буховци. Дават се пари и за участъка на пътя Видин – Ботевград, като там в рамките на три месеца ще бъде пуснат участък от 7 километра. МС дава пари за укрепване на свлачище на магистрала "Струма" (при тунела "Железница") и в рамките на три месеца ще бъде пуснато движението в посока от Гърция към София. Намерени са пари и за магистрала "Европа" за участъка при Калотина.

Осигурени са и 438 млн. лева за разплащане по стари възлагания на МРРБ и АПИ към пътните фирми в периода 2020 - 2021 година. Тези възлагания бяха без осигурено финансиране и създадоха изключително напрежение между държавата и пътния сектор, каза Шишков.

С тези пари ще се платят само текущите ремонти. Частта от основни ремонти, за които държавата дължи пари на фирмите, остават неизплатени, защото Народното събрание не пожела да намери начин да регламентира извършеното незаконно строителство и което на практика нанесе сериозна щета на строителния бранш, посочи министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови