Правителството отхвърли иск на фирма срещу таксите на АПИ

OFFNews Последна промяна на 05 февруари 2020 в 13:15 1196 0

Министерският съвет прие решение, с което отхвърля претенция на „Шопов транс“ ООД, предявена за възстановяване на заплатени от дружеството такси по Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщи правителствената информационна служба.

Платените суми на обща стойност 16 647,73 лв. са за специално ползване на пътищата чрез експлоатация на търговски крайпътни обекти и пътни връзки към тях за периодите от 06.10.2009 г. до 26.04.2011 г. и от 04.07.2011 до 07.04.2014 г. Те са начислявани и събирани по отменената от Върховния административен съд през 2018 г. разпоредба от Тарифа за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Съгласно Закона за пътищата специалното ползване на пътищата се осъществява с разрешение на собственика или на администрацията, управляваща пътя. В случая това е АПИ, тъй като издадените в полза на „Шопов транс“ ООД разрешения касаят търговски обект „Бензиностанция, газостанция, автомивка и търговия“ в обслужващата зона на второкласния републикански път II-44 Обходен път Севлиево - Велико Търново - Севлиево - Габрово.

На дружеството са начислявани и събирани такси за специално ползване на пътищата въз основа на действащата към онзи момент разпоредба от Тарифата за таксите, които се събират от АПИ /в сила от 09.09.2008 г./. Съгласно Административно- процесуалния кодекс за периода от приемане на подзаконовия нормативен акт /Тарифата/ до неговата отмяна с влязло в сила съдебно решение, този акт се счита за законосъобразен и поражда валидни правни последици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови