Правителството дава безвъзмездно имот на 'София Тех Парк'

OFFNews 30 септември 2020 в 15:34 8756 0

Правителството предостави безвъзмездно на "София Тех Парк" имот, като промени статута му от публична в частна държавна собственост, съобщиха от правителствената пресслужба.  

Имотът е бил публична държавна собственост и се предоставя на Министерство на икономиката като частна, след което ще бъде внесен като непарична вноска в капитала на "София Тех Парк" АД. 

С предоставянето се цели да се осигури устойчиво развитие на "Научно-технологичен парк", чрез надграждане на вече изградената инфраструктура, за което е необходимо дружеството да увеличи сградния фонд с достатъчна площ.

Имотът ще бъде използван с инвестиционна цел като административна сграда, с която ще се обогати Инкубационната програма на дружеството и широкия набор от услуги в подкрепа на иновациите, включително образователни.

След като имотът бъде внесен в капитала на "София Тех Парк", ще се обезпечи доброто му стопанисване и ще отпадне необходимостта да се отпуснат бюджетни средства за поддържане на недвижимия имот, които не се използват по предназначение, добавят от Министерския съвет. 

Решението на правителството днес включва и обявяване на имоти - частна държавна собственост, за имоти - публична държавна собственост, и за безвъзмездното им предоставяне за управление на Министерството на отбраната. Решението засяга сграда в столичния район "Младост".

Същевременно заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов е отправил искане до министъра на икономиката Лъчезар Борисов да бъде разгледана възможността поземлени имоти, сега включени в капитала на "София Тех Парк" АД, да бъдат предоставени за нуждите на Министерството на отбраната. Тези имоти са граничещи с други, които се ползват от структури на Българската армия и военното ведомство. 

С решението се възлага на министъра на икономиката, като упражняващ правата на държавата в Общото събрание на акционерите на "София Тех Парк" АД, да предприеме действия и да предложи вземане на решение от компетентните органи на дружеството да бъде намален капиталът му с 6 поземлени имота, които ще придобият статут на публична държавна собственост и ще бъдат дадени за стопанисване и управление на МО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови