Пощенска банка придобива българския клон на БНП Париба Пърсънъл Файненс

OFFNews 09 декември 2022 в 13:27 950 0

Пощенска банка

Снимка Пощенска банка

Пощенска банка

Eurobank Ergasias Services and Holdings S.A. („Юробанк") постигна споразумение с BNP Paribas Personal Finance SA („БНП") за придобиването на българския клон на БНП Париба Пърсънъл Файненс чрез своето дъщерно дружество в България „Юробанк България" АД (Пощенска банка), съобщават от банката.

Приключването на сделката подлежи на процедура по консултиране с централния съвет на служителите на BNP („Централен социален и икономически комитет"), съгласно френския Кодекс на труда и обичайните одобрения от компетентните регулаторни органи, и се очаква да се осъществи през първото тримесечие на 2023 г.

Финансов и правен консултант на Юробанк по сделката е Делойт България.

Това придобиване ще засили позицията на Пощенска банка в ритейл сектора в България, като същевременно ще предостави значителни възможности за кръстосани продажби на клиентите.

Пощенска банка е четвъртата по активи банка в България и трета по размер на кредити и депозити измежду големите банки.

Към 30 септември тази година клонът на БНП Париба Пърсънъл Файненс в България има общи активи в размер на 450 милиона евро, нетни заеми от 406 милиона евро и близо 100 милиона евро депозити. У нас БНП Париба Пърсънъл Файненс оперира с 44 клона. През последните години бизнесът на финансовата институция постига висока доходност, а печалбата преди данъци за първите 9 месеца на годината надхвърля 20 милиона евро.

„Сделката за придобиването на клона на БНП Париба Пърсънъл Файненс в България е поредна стъпка към разширяване на пазарния ни дял и заемането на още по-силна и стабилна позиция в „голямата четворка" на банковия бизнес. Всички ние в Пощенска банка отчитаме това поредно придобиване като наистина голямо постижение, с което ще се превърнем в единствената финансова институция у нас, осъществила три поредни сливания за изключително кратък период – при това в една предизвикателна и променяща се среда, която само ни провокира да бъдем още по-големи победители. Убедена съм, че тази сделка ще се превърне в реален еталон на успеха, точно както преди няколко години успешно придобихме българския клон на Алфа Банк и Банка Пиреос България, зададохме тенденциите за развитие и вдигнахме високо летвата на целия пазар", заяви Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови