Погват контрабандата с плодове и зеленчуци с данъчни КПП-та на големите борси

Хората на Румен Спецов започват денонощни проверки на входа и изхода на тържищата

OFFNews 03 септември 2021 в 11:09 10111 0

Данъчни от звеното за фискален контрол в НАП започват денонощни наблюдения в 13-те най-големи борси в страната за плодове и зеленчуци. На входа и изхода на тържищата ще има временни контролно-пропускателни пунктове, където инспекторите ще следят за контрабанден внос и укриване на приходи от продажбите.

Причина за проверките е повишеното потребление на плодове и зеленчуци и информация за укриване на обороти от продажбата на селскостопанска продукция, обясняват от ведомството на Румен Спецов.

Данъчните ще следят произхода на стоките. На входа на борсите ще се изискват всички придружаващи документи: товарителници, фактури, платежни и др., а на територията на обектите ще се наблюдава издават ли се необходимите документи за покупко-продажба. Камионите и бусовете с товароносимост под 3,5 тона ще се проверяват на изходите дали придружаващите стоката документи отговарят на превозваната. Същото важи и за превозвачите на стоки, които са под митнически режим и предмет на внос, след като бъдат освободени за потребление.

От НАП предупреждават, че ако се установи продажба на стоки без необходимите документи, следва преброяване на наличните активи (плодове и зеленчуци) в складовете на дружеството продавач.

Проверките на данъчните ще се извършват чрез т.нар. постоянно наблюдение, което означава, че те ще се легитимират и ще присъстват открито в търговските обекти в продължение на дни. Практиката на НАП през последните години показва, че в дните на подобни наблюдения, оборотите на търговците на селскостопанска продукция се увеличават значително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови