Подписаха анекс за разсрочване на задължения на концесионера на Летище София

OFFNews Последна промяна на 09 април 2021 в 15:37 3428 0

Консорциумът СОФ Кънект, който бе избран за концесионер на Летище София и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията подписаха днес допълнително споразумение, с което се разсрочват задължения на дружеството.

Става дума за отлагане на плащането на концесионните такси на дружеството през първите 10 години от 35-годишната концесия.

Според СОФ Кънект анексът "урежда възстановяване на икономическия баланс на концесията и ще позволи незабавно стартиране на инвестиции на стойност над 900 млн. лв. в летището на българската столица по време на най-тежката авиационна криза в историята".

"Въпреки кризата, амбицията на водещия участник в консорциума Меридиам и неговите партньори Щрабаг и летищния оператор Летище Мюнхен винаги е била и продължава да бъде да превърнат Летище София в модерно и конкурентоспособно европейско летище, което да бъде създател на социален, икономически, екологичен и устойчив растеж и по този начин да допринесе както за развитието на София и региона, така и на цяла България. Световни стандарти на устойчивост, които вече сме прилагали на Летище Мюнхен и Летище ЛаГуардия (Ню Йорк), ще бъдат приложени в София, за да се превърне Летище София в успешен проект, от който облагодетелствани ще бъдат българските граждани, служителите на летището и търговските му партньори", заявяват от консорциума.

Според концесионера анексът е абсолютно необходим за оцеляването на летището в безпрецедентната криза в авиационния сектор, предизвикана от пандемията от COVID-19. Отлагането на плащанията ще позволи от самото начало на концесията да бъдат направени необходимите инвестиции, независимо от негативните последици от пандемията, посочват от инвеститора.

СОФ Кънект са категорични, че всички ключови предимства от концесията за България се запазват въпреки кризата, както и че не намалява размерът на инвестицията за срока на концесията:

• Авансовото концесионно възнаграждение от 660 млн. лв. (с ДДС) ще бъде заплатено незабавно в пълен размер;

• Планът на капиталовите разходи е увеличен с 16 млн. евро до 624 млн. евро (спрямо 608 млн. евро съгласно Концесионния договор) и всички заложени технически изисквания ще бъдат спазени със съответните напасвания във времето, съобразени с намаления въздушен трафик;

• Ангажиментът да бъде построен нов Терминал 3 до 2030 г. остава непроменен, въпреки намаляването на трафика от 7,1 млн. пътници през 2019 г. до само 2,9 млн. пътници през 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови