'Подкрепа' излиза на национална стачка, иска работодателят да поема първите 5 дни болничен

OFFNews Последна промяна на 27 ноември 2019 в 07:27 6278 2

Снимка БГНЕС

Днес КТ "Подкрепа" организира национален протестен митинг под надслов „Болните работници не са престъпници!“. 

Макар управляващите да дадоха на заден за неплатения първи ден болничен, синдикатите настояват за друга промяна в настоящата схема на плащане: не първите 3, а поне първите 5 дни от болничния да се поемат от работодателя. В момента работодателите изплащат първите 3 дни на 70% от стойността на дневния надник. Синдикатите освен това настояват периодът от болничния, поет от работодателя, да се изплаща върху 100% от надника. Допълнителни искания са да отпаднат дължимите данъци за хората на минимална заплата, да се ограничи извънредният труд, да се актуализира ставката за нощен труд и да се прилага сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства.

Протестното шествие утре ще започне в 11 ч. от пл. „Княз Александър I“ по бул. „Цар Освободител“ до пл. „Народно събрание“, където протестиращите ще внесат протестна декларация. След това шествието ще продължи по бул. „Васил Левски“ и бул. „Княз Ал. Дондуков“ до ул. „Тракия“ №15, след което обратно по бул. „Княз Ал. Дондуков“ до пл. „Независимост“.

Предупредителна стачка освен това ще се проведе в 35 дирекции на "Социално подпомагане" между 10 и 11 ч същия ден. основното искане е за 40% базово увеличение на основната работна заплата на социалните работници и служители. Стачката е организирана от Националния синдикат на административните служители към КТ „Подкрепа“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22099

2

Стефан

26.11 2019 в 23:38

А ако работодателят няма толкова пари, и заради това обяви фалит, и изгони всичките работници?
Още от времето на пръдляка Тренчев, Подкрепа не беше с чист косъм. Беше отдавна. Сега какво става?

8076

1

elbarbudo

26.11 2019 в 21:42

Гърмят си птроните за нищо, подучени от тиквоний!
 
X