Подкрепа иска 1000 лева минимална заплата още от догодина

OFFNews 10 септември 2019 в 14:01 6336 0

От КТ „Подкрепа“ ще поискат 1000 лева минимална работна заплата за 2020 година, съобщи икономическият съветник на синдиката Ваня Григорова, цитирана от БНР.

В момента най-ниските възнаграждения у нас са по 560 лева, като е предвидено те да се увеличат на 610 лв. от 2020 г. и на 650 лв. от 2021 г. Според Григорова обаче подобен размер на минималната заплата не отговаря на производството на труда в страната.

"Ние винаги искаме по-висока минимална работна заплата, тъй като дори според европейските сравнения, заплатите в България са около една четвърт от средноевропейските, а производителността на труда в България е около 50% от средноевропейската. Тоест у нас трябва да има драстично нарастване на заплатите, за да можем да достигнем само производителноста на труда", каза икономическият съветник на КТ „ Подкрепа“.

Ваня Григорова смята, че управляващите няма да се съгласят с предложението, защото преди последните парламентарни избори е записано да бъде замразена минималната работна заплата и само извънредните избори са могли да променят решението на правителството.

От КТ „Подкрепа“ предлагат и въвеждане на минимални работни заплати по браншове, като бъде запазено минималното възнаграждение на национално ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови