Почина банкерът Димитър Димитров

OFFNews 13 декември 2019 в 20:04 8438 0

Снимка Булфото

На 63 годишна възраст почина банкерът Димитър Димитров.

"Оредяват редиците стройни, отиват си много достойни!", беше първият коментар на друга легендарна личност от банковите среди - Олег Недялков. Той заедно с Димитър Димитров бяха сред учредителите на Обединена българска банка малко след 1989 г. От 1993 г. до 1995 г. Димитър Димитров беше изпълнителен директор на ОББ.

"Знаково име в гилдията. Митко беше един от първите борци за модернизация на банковата система на България", каза още Недялков.

Димитров, най-високият български банкер носеше у себе си не само достолепието на големите хора, но и философския размисъл на безупречния професионалист. Той работеше много, а говореше малко, отбелязва "Банкер".

Димитров започва кариерата си в Националния статистически институт. От 1982 г. - 1987 г. е началник отдел и главен експерт в Българска народна банка, а от 1987 г. до 1993 г. работи в Строителна Банка АД, където последователно заема длъжностите директор на отдел, вицепрезидент и президент.

През 1995 г. е заместник-министър на икономическото развитие, а през 1996 г. е подуправител на Българска народна банка.

От 1995 г. до 1996 г. е председател на Съвета на директорите на Банкова консолидационна компания и през 1997 г. е изпълнителен директор на Банкова консолидационна компания. 

Димитров беше член на Управителния съвет на холдинг Доверие АД и част от дъщерните му дружества. От ноември 2001 г. до май 2011 г. е изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Насърчителна банка, сега Българска банка за развитие. На 30 септември 2014 г. той беше избран от Министерството на финансите за член на Надзорния съвет на ББР.

ББР: Димитър Димитров беше солидарен към мисията ни

С прискърбие съобщаваме за внезапната кончина на Димитър Димитров - едно от изявените имена в българския банков сектор, бивш подуправител на БНБ и зам.-министър на икономическото развитие, чиято професионална кариера в продължение на 13 години беше свързана с Българската банка за развитие. Това се казва в официално съобщение на Българската банка за развитие.

В периода 2001- 2011 година Димитър Димитров беше изпълнителен директор и член на Управителния съвет на ББР, а по-късно избран и за член на Надзорния й съвет. Той беше солидарен към мисията на банката в подкрепа на икономическото развитие и бизнеса в България.

Екипът на Българската банка за развитие изразява своите най-искрени съболезнования към семейството и близките на Димитър Димитров, се казва в заключение на съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови