Пирамида за BitCoin-и рухна и завлече клиентите си с $387 милиона

OFFNews Последна промяна на 12 февруари 2015 в 23:17 25095 10

43-ма вложители в пирамидата MyCoin чакаха днес пред полицейския участък, за да подадат жалба, но вероятността да си върнат парите е нищожна.

MyCoin - една от най-големите платформи за виртуални пари BitCoin внезапно затвори и завлече клиентите си с 387 милиона долара.

Платформата е базирана в Хонконг. Преди месец сайтът е затворил и са се появили съмнения за нещо нередно, но вчера е станало ясно, че борсата за виртуални пари е чиста пирамида и никога повече няма да отвори. Собственикът на платформата е изчезнал безследно преди около месец, а вложителите никога няма да могат да си вземат парите.

Според китайския сайт South China Morning Post борсата е класическа пирамида. Собственикът й е изплащал парите на първите си клиенти с парите на следващите регистрирани. Когато сумата е станала достатъчно голяма е избягал и затворил борсата.

MyCoin беше една от най-големите платформи за виртуални пари и вероятно най-доходоносната. Тя обещаваше (и допреди месец изплащаше) два и половина пъти по-големи суми от вложените. Допълнително клиенти са привличани с награди като последен модел мерцедес.

MyCoin не е първата борса за виртуални пари, която фалира, но е първата класическа измамна схема в света на новите пари, която сериозно поставя под въпрос доверието във виртуалната валута.

Почти няма вероятност вложителите да си получат парите или да предявят искания към собственика, защото нямат никакви документи за инвестициите си. Те са имали само справки за сметките си, но тъй като платформата използва анонимни транзакции, едва ли ще се докаже, че точно те са вложителите на тези пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.02 2015 в 17:02

Така...проблема е в банките и ще поясня защо - те, като единствена "институция" имаща право да печата онези хартийки наречени пари нямат интерес да се оперира с каквато и да било друга разменна единица. В света няма нито една банка собственост на държава или правителство - всички държави в света живеята назаем, а всички банки от лихвите. Точно затова особено много държат лихвите да се връщат или с реални пари, или с обезпечени такива било то и виртуални...а самите пари отдавна не са обезпечени с нищо и напрактика нямат никаква стойност(освен стойността им, като изработка)....ако не ми вярваш вземи една банкнота и я разгледай много подробно - пише ли някъде "обезпечена със злато" или изобщо с нещо ?
Всички живеем в една илюзия и това определено е в интерес на банките.

13.02 2015 в 15:34

Забранете и официалните валути, щото има идиоти, дето си ги влагат в пирамиди :) Тва е пореден случай.

13.02 2015 в 14:27

Ех, раз, еще раз, ...

13.02 2015 в 11:13

Колю, за тези неща не се говори поради една много проста причина - банките нямат интерес от това.
---------
На банките им е все тая дали оперират с хартиени пари или с виртуални. Както могат да ти дават лихва за влог от хартиени, така могат и да ти дават лихва и за виртуални. Проблемът е, че трябва да се промени закона за банките. А тук вече интерес нямат правителствата, защото когато ти можеш да си извършваш парични транзакции без да минават през банка, как ще те следят какви ги вършиш?

13.02 2015 в 09:40

много се кефя когато buttcoin рухва (sun)
просто мед ми капе на сърцето

на ви, спамери шибани, какво стана с валутата на бъдещето?

13.02 2015 в 07:46

Сандо, човека ти казва, че вече няма такси за преводи на пари от чужбина. А не от кога го има транфера :)

13.02 2015 в 01:21

Колюуууу, това (трансфера) си беше достъпно, ехей, преди колко време йоще, ма... че и лихви дават, а не че взимат такси... (очетата ви все в тотопункта... и лаФката)

хахахахахахахахахаха

(айде, да илядите)

13.02 2015 в 00:36

Да- това не е проблем на биткоин-а, а на борса оперираща с тях.

13.02 2015 в 00:13

Колю, за тези неща не се говори поради една много проста причина - банките нямат интерес от това.