Петролът поевтиня. Достигна цените от преди войната в Украйна

OFFNews 08 септември 2022 в 16:18 7424 1

петрол

Снимка Архив

Петрол.

Цената на петрола отново се покачва в четвъртък, след като в сряда падна до 8-месечно дъно, предаде Bloomberg. 

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,31% - 0,27 долара, до 88,27 долара за барел. 

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,39%, или 0,32 долара, до 82,26 долара за барел.

В сряда цената и на двата сорта падна под 90 долара, като американският петрол доближи ценово равнище от 81 долара за барел, изтривайки почти 6% от стойността си, което е най-голямата му загуба от средата на юли насам. Така цената достигна нивата си от преди войната в Украйна. 

Икономистът Лъчезар Богданов публикува във Фейсбук графика от променящата се цена на петрола Брент от януари до септември, според която петролът е достигнал цената си от 25 януари.

Facebook/Latchezar Bogdanov

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се понижи до 95,96 долара за барел, съобщи днес петролният картел на сайта си. Във вторник един барел се продаваше за 99,03 долара.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 13 сорта петрол за износ на страните членки на картела. Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 г.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.

Американският петролен институт съобщи, че щатските резерви на петрол са нараснали с 3,6 млн. барела миналата седмица, въпреки че запасите в ключовия хъб за съхранение в Кушинг са намалели, според хора, запознати с данните. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови