Петков отиде в АЕЦ-а, иска бързи доставки на ядрено гориво от Уестингхаус

Войната ще продължи още 5 години, прогнозира премиерът в оставка

OFFNews Последна промяна на 27 юли 2022 в 13:51 7798 5

Кире
Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с ръководството на АЕЦ „Козлодуй“.

Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ и с представители на компанията „Уестингхаус“. В разговорите участваха също министърът на енергетиката Александър Николов и Антон Симеонов, член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

В хода на срещата ръководството на АЕЦ потвърди, че от 2012 г. се обсъжда диверсификация на доставките, което е предпоставка за защита на националната сигурност, но до 2018 г. в тази посока не е свършено абсолютно нищо. Процесът реално е започнал едва през 2019 г. с работни дискусии с алтернативен доставчик в лицето на „Уестингхаус“ и тестове за безопасност, но поради трудности в преговорите се бави стартирането на законовите процедури. Затова министър-председателят Кирил Петков пристигна днес на място, за да се увери какви са пречките и рисковете пред националния интерес на България.

Премиерът бе категоричен, че други държави от ЕС вече успешно са диверсифицирали енергийните си доставки, а България в момента се опитва да наваксва, за да се гарантира енергийната сигурност на българските граждани.

Акцент в срещата бяха възможностите за завършване на процеса на диверсификация на ядреното гориво.

В момента АЕЦ „Козлодуй“ е изцяло зависима от руския внос. Целта на българския кабинет е единият от реакторите на атомната централа да заработи с гориво от „Уестингхаус“. Премиерът заяви, че се надява да се изясни кои са препъни камъните, попречили за финалното реализиране на проекта с „Уестингхаус“, подписан още в началото на 2021 г.

„Обезпокоен съм от случващото се в Европа. И прогнозата ми е, че войната ще продължи още 5 години. Затова се надявам да успеем да продължим пътя ни на диверсификация“, каза министър-председателят.

Участниците в разговорите поеха ангажимент в кратки срокове техническите проблеми в проекта да бъдат изчистени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

120

5

Krasimir T.Georgiev

27.07 2022 в 18:15

Проблемът с атомното гориво е за специалисти, а не за ПростоМногоПростоКиро. Тези променливи незнайковци си завират жадните и крадливи муцуни, там където не е за тях. България има АЕЦ от 50 години и специалисти които я управляват и стопанисват. И идва този случайник и бандата му, и хоп, ще сменя горивото.
Вън,, вън и пак вън! Стана вече непоносимо да търпим това недоразумение - Демократично-социалистическа промяна. Долу Лена, Мравояда, Гнома и Цона, Биволицата и ПростоКиро!

-4576

3

евроатлантик

27.07 2022 в 15:58

Чудна работа, САЩ си внасят ядрено гориво от "рашките", въпреки всевъзможните санкции, а ние искаме да си внасяме от тях! Експерти казват, че руските реактори и американските касети са несъвместими. Да не стане някой голям "бум"? Досега руснаците си прибираха отработеното гориво и го преработваха, т.е. за нас беше решен най-болезненият проблем на всички АЕЦ. Сега ще трябва да си изградим хранилище за ядрени отпадъци, което струва майка си и баща си. Е, важното е промяната да продължава в правилната посока...
А Кирето на 25 февруари рече, че войната в Украйна ще свърши за 3-4 дни, сега говори за 5 години!

Четете бързо, че ей сега ще ме изтрият. Не че това ще промени фактите, но такава е повелята.

7635

2

Marsalis

27.07 2022 в 15:28

То вече не става въпрос и за диверсификация, а за тотално откъсване от разпадащата се клоака РФ. Няма как да разчитаме, че тая пропаднала "държава" ще изпълнява договорите. Дотук с такъв ненадежден "партньор".

9923

1

dolivo

27.07 2022 в 15:13

така е, спешно да се диверсифицира

руския уран излиза солено

дано да е технически възможно...