Петков на среща с Amazon и Google

OFFNews Последна промяна на 11 април 2022 в 13:56 1904 0

Снимка Пресцентър на МС

Потенциала за засилване на сътрудничеството с Amazon и Google обсъди министър-председателят Кирил Петков с представителите на двете технологични компании. Премиерът Петков разговаря с Изабела Грегор-Чехович, вицепрезидент по продажбите в ЕМЕА Amazon, както и с представителите на Google Слав Петров и Игор Зграблич. В срещите участва също министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, предаде пресслужбата на Министерски съвет.

Петков е обсъдил с представителите на Amazon и Google новия институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който ще заработи с подкрепата на българската държава, технологичните гиганти и местния бизнес. Министър-председателят е изтъкнал, че правителството е отворено и за други общи проекти с висока добавена стойност.

Като добра перспектива за потенциално сътрудничество с Amazon премиерът Кирил Петков е посочил създаването на регионален дата център в България. От своя страна Изабела Грегор-Чехович е заявила, че инвестицията в INSAIT е първа крачка и разкрива потенциал за по-широко сътрудничество. В рамките на разговора с представителите на Amazon са обсъдени възможностите България да се превърне в логистичен и дигитален хъб за Централна и Източна Европа.

На срещата с представителите на Google е обсъдена възможността да бъде създадена съвместна работна група на правителството с компанията, чиято цел е да подготви предложения за нови проекти в България, свързани с дигиталната трансформация, облачни технологии и електронно правителство. Така ще бъдат набелязани следващи стъпки за сътрудничество и инвестиции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови