Петя Славова избрана за купувач на банка Виктория

OFFNews 02 април 2018 в 15:27 9541 1

Инвестбанк на Петя Славова е избрана за купувач на дъщерната банка на КТБ - ТБ "Виктория". 

На 26 март управителният на Фонда за гарантиране на влоговете е направил избора, след като синдиците на КТБ са получили подобрена ценова оферта, съобщава "24 часа".

Очаква се официално съобщение от синдиците на КТБ - банката, която е собственик на ТБ "Виктория". Такова ще има, след като бъде подписан договорът за продажба. Крайният срок това да стане е 7 април. Официална информация все още няма и от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Две банки бяха финалисти за продажбата - Инвестбанк и Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова.

На стрес тестовете на българския банков сектор през 2016 година Инвестбанк показа слаб резултат и трябваше сама да се капитализира.

Инвестбанк ще стане собственик на 100% от капитала на "Виктория", който е 34,7 милиона лева и 90 млн. лв. депозит на КТБ, направен малко преди ТБ "Виктория" да бъде придобита от трезора на Цветан Василев. Според неофициални източници от банковите среди Инвестбанк ще плати около 100 милиона лева, от които 90-те милиона лева депозит ще бъдат върнати в КТБ.

Според "24 часа" е подписан и тристранен протокол между Инвестабанк, ТБ "Виктория" и синдиците на КТБ.

Продажбата на "Виктория" беше сред важните задачи на синдиците на КТБ, тъй като целта е била да се постигне възможно най-висока цена и да постъпят сериозни суми в обявената в несъстоятелност КТБ.

Това е трети опит за продажба на дъщерната банка на КТБ. Процедурата започна на 29 юни 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови