Пеканов: Въвеждането на еврото няма да повиши инфлацията

OFFNews 04 септември 2022 в 10:23 2257 3

Пеканов

Снимка БГНЕС

Вицепремиерът Атанас Пеканов.

Преминаването към еврото няма да повиши допълнително инфлацията. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов в ефира на БНТ.

Той отбеляза, че еврото е по-силно отпреди 10 години, когато сме можели да наблюдаваме сътресения. Такива в момента нямаме. Приехме мерките , които да успокояват пазарите . Институционално еврото е по-силно, подчерта Пеканов.

Във връзка със законопроекта за въвеждането на еврото, вицепремиерът заяви, че служебният кабинет трябва да работи активно по техническите процеси.

Влизането в еврозоната е политически въпрос, който трябва да бъде решен от редовен кабинет и съответно този кабинет да подаде искането, за да се случи на 1 януари 2024 г. Служебният кабинет трябва да продължи с процедурата и подготовката за въвеждането на еврото в посочения срок, за да подпомогне един редовен кабинет. Това включва подготвителни мерки за защита на потребителите, така че по време на преходния период да не се случат някакви сътресения – хората да не са под риск да бъдат ощетени, каза Пеканов.

Приоритетна тема на служебния кабинет е и присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство, отбеляза още вицепремиерът. През тази седмица получихме много позитивни сигнали от изказването на германския канцлер Олаф Шолц в Прага. Той каза, че смята, че България, Румъния и Хърватия отговарят на критериите и съответно подкрепи това ние да влезнем в Шенгенското пространство, обясни Пеканов.

Относно преминаването към новия програмен период на еврофондовете, Пеканов обяви, че средствата за строежа на АМ „Струма“ няма да бъдат върнати, като се работи с ЕК за съставяне на работна група, която да определи условията за преминаване от единия към другия програмен период.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

04.09 2022 в 20:32

нещо по темата, троле с екранно име Красимир?

Някой да бил млъкнел - ако имаш власт така ли ще направиш, да им затвориш устите на инакомислещите?

Прав е Пеканов, еврозоната е много важна крачка напред за България и нашите партньори и сьюзници.

инак, рубла да вкарваме направо

-1650

2

ob1

04.09 2022 в 17:54

ми вземи млъкни, бе, "икономисте"
 
X

Да помогнем на украинските деца!