Пеканов: Ползите от въвеждане на еврото в България са повече

OFFNews 31 май 2022 в 09:41 1500 0

Атанас Пеканов

Снимка архив

Ползите от въвеждане на еврото в Българя продължават да са повече, смята той

Ползите от въвеждане на еврото в България продължават да са повече, коментира пред Нова телевизия бившият вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите му най-важното е това, че ще бъде увеличено доверието в българската банкова система заради засиления надзор. Той допълни, че след приемането на еврото ще има допълнителен репутационен ефект,  намаляване на транзакционните разходи, както и ще можем да взимаме и участие в решенията на Европейската централна банка.

"Към момента ние само реплицираме поради факта, че сме във валутен борд и само повтаряме това, което се реши във Франкфурт. Например, ако другата седмица се реши през юли да бъдат вдигнати лихвените проценти в еврозоната, БНБ ще трябва да реплицира това решение. По-добре е да участваме в тези решения. Някой беше казал много хубаво, че или си на масата или си в менюто. По-добре е да участваме в тези решени", добави той.

Бившият вицепремиер отчете и рисковете от влизането в еврозоната. Според него настоящата ситуация е много несигурна заради повишената инфлация. 

"Еврото според всички анализи, които сме правили, не допринася кой знае колко за това да се повиши инфлацията, но хората често остават с такова чувство, защото някои стоки се закръглят неправомерно нагоре. Това показват анализите преди 10 г., когато балтийските страни се присъединиха, там не е имало кой знае какъв проинфлационен ефект", добави Пеканов.

Той добави, че за да бъдат повече ползите от негативите, то ще е нужна широка информационна кампания и мерки за защита на потребителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!