Пеканов: Мерките срещу високите цени трябва да са насочени към най-уязвимите

OFFNews 26 април 2022 в 13:21 1366 0

Снимка Архив

Мерките срещу високите цени трябва да са насочени към най-уязвимите слоеве от обществото, заяви пред БНТ доскорошният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов. 

По думите му всеобхватните мерки не биха били ефективни, тъй като ще бъдат облагодетелствани само богатите, които потребяват много.

Таванът на цените не е положителна мярка, тя намалява стимулите производството да се разширява, смята той.

Пеканов обаче защити въвеждането на диференцирано ДДС за някои стоки. Той смята, че намаляването на данъка може да не доведе до спад в крайната цена, но ще забави поскъпването на съответните стоки. Бившият министър заяви, че тази мярка ще доведе до загуби в бюджета, който печели от проинфлационната среда.

Той прогнозира повишаване на лихвените проценти от централните банки през юли. Това пък ще доведе доведе до повишаване на лихвите и в търговските банки, по-стриктни условия за кредитиране и намаляване на инвестициите, потреблението чрез кредитите. Това пък ще доведе до по-висока безработица, а тя ще е и фактор за намаляването на инфлацията. Пеканов заяви, че ефекти от този процес ще има чак към края на 2022 г.

Атанас Пеканов разкритикува и средносрочната прогноза на Министерството на финансите, в която се предвижда замразяване на минималната работна заплата.

Той коментира и предстоящото влизане на България в Еврозоната. Бившият вицепремиер се обяви в подкрепа приемането на еврото, но настоя за информационна кампания, която по думите му трябва да започне още сега. Пеканов заяви, че страната ще влезе в еврозоната във възможно най-лошия период заради инфлацията. Той даде пример със Словения и Словакия, които приеха еврото в период на дефлация.

Пеканов, който направи първата редакция на Плана за възстановяване и устойчивост, призова народните представители да започнат за изпълняват заложените в него реформи. Той припомни, че европейските средства ще започнат едва след като започнат промените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !