Първи данни след въвеждане на еврото в Хърватия: Инфлацията се забавя

Диана Гласнова, Загреб 03 февруари 2023 в 12:59 12525 6

Евро

Снимка Pixabay

Хърватия е последната страна, присъединила се към еврозоната

Забавяне на растежа на цените на потребителските стоки и услуги отчете Хърватия месец след въвеждането на еврото.

Цените на стоките и услугите за лично потребление, измерени чрез индекса на потребителските цени, по предварителна оценка през януари тази година спрямо януари 2022 г. са по-високи средно с 12,7 на сто, а спрямо декември остават без промяна, обяви Държавният институт за статистика (DZS) на Хърватия.

Наблюдавана по отделни групи, очакваната годишна инфлация за групата храни, напитки и тютюневи изделия е 15,4 на сто, за енергията - 13,8 на сто, за индустриалните нехранителни продукти без енергия - 12,1 на сто и за услугите - 9,3 на сто, се посочва в съобщението на Държавния институт, цитиран от ХИНА.

На месечно ниво, т.е. спрямо декември миналата година, храните, напитките и тютюневите изделия са поскъпнали с 1,3 на сто, услугите с 1,1 на сто, докато промишлените нехранителни продукти без енергия се очаква да поевтинеят с 2,1 на сто, а енергията с 1 процент.

Държавният институт за статистика съобщава, че окончателните данни за индекса на потребителските цени през януари ще бъдат публикувани на 23 февруари, тъй като ще е необходимо да бъдат изчислени според Европейската класификация на индивидуалното потребление по предназначение (ECOICOP).

Тогава ще станат известни по-точни и подробни данни, които ще покажат дали забавянето на растежа на потребителските цени продължава на годишна база, както сочи публикувана днес първа оценка. Забавяне на растежа на потребителските цени беше отчетено и през декември миналата година, когато потребителските цени се повишиха с 13,1 на сто на годишна база, докато през ноември 2022 г. инфлацията на годишна база беше рекордните 13,5 на сто.

Държавният институт за статистика за първи път публикува оценка на индекса на потребителските цени, която се основава на данни за цените на дребно получени до края на референтния месец за които се отнасят. Обработени са около 80 на сто от получените данни, а останалата информация ще бъде обработена и включена в изчисляването на индекса за окончателното публикуване на данните.

С влизането на страната в еврозоната на 1 януари 2023 г. и в съответствие с Регламент №. 2016/79 на ЕС, хърватският Държавен институт за статистика започва с изчисляване и редовно месечно предаване на данни за първата оценка на хармонизирания индекс на потребителските цени на Евростат, който публикува оценка за еврозоната.

Поради нуждите на хърватските потребители, оценката на националния индекс на потребителските цени ще се изчислява и публикува ежемесечно, в същия ден, в който се обявява и оценката на Евростат за хармонизирания индекс на потребителските цени в еврозоната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

6

dolivo

03.02 2023 в 16:12

А така, следете следете

Дори трудно да е преминаването, пак трябва да се случи, защото искаме интеграция

А то дори по-лесно прави нещата.

Мозъка ни го няма на Ганьовци

На оакан задник, сме курназлии патреоти

1065

5

Kalina F

03.02 2023 в 15:22

Следя с интерес темата и настроенията след приемането на еврото

705

4

avitohol

03.02 2023 в 14:46

за Януари е 0,2% - направо си е спряла спрямо нашата в левове.

3767

3

Име на профила

03.02 2023 в 14:32

Няма да споря, само съм минавал с нощувка, доста пъти. Съгласен съм за Словения.

936

2

escrin

03.02 2023 в 14:12

Име на профила,
не бих се съгласил с такава оценка за Хърватия.
Ако беше за Словения - да, но Хърватия е по-скоро нещо средно между Сърбия и нормална европейска държава. Със сигурност много по-добре от нашата кочина, но все пак доста промени трябва да се случат там, преди да могат да се квалифицират като нормална европейска държава.

3767

1

Име на профила

03.02 2023 в 13:26

Колкото и обнадеждаващо да звучи, тези, които са ходили в Хърватска знаят, че тя е нормална европейска държава със западно самосъзнание, населена от културни и спазващи законите хора.

Дай на диваците тук цени в евро да видиш каква Гърция ще стане, докато едновременно и бакалите, и огромните международни вериги припечелват на наш гръб, докато сочат пръст към Брюксел.

Аз съм твърдо за приемането на еврото възможно най-скоро, просто отбелязвам очевидното...