Пълно съгласие в НС: Евтиният ток остава поне до 2026 година

Депутатите първи щели да плащат ток по пазарни цени, ама не сегашните, а следващите

Светослав Метанов 02 ноември 2022 в 17:21 2043 1

ток

Снимка Pexels

Евтиният ток за бита остава.

Депутатите от парламентарната комисия по енергетика единодушно решиха, че ниските цени за тока да останат поне до 2026 г.

Дебатът по тази тема по-скоро мина в дух на "мир и любов" между народните представители от различните парламентарни групи като представителите на всички парламентарни партии се обявиха за това битовите абонати да не плащат електроенергия по пазарни тарифи.

На няколко пъти по време на дебата бе подхвърлена репликата, че ако някой трябва да излиза на свободния пазар трябва да е първо за депутатите. Идеята бе подхвърлена първо от председателя на енергийната комисия Делян Добрев, който получи подкрепа и от други свои колеги.

В крайна сметка депутатите решиха, че 2026 г. не е окончателен срок за либерализация, а за началото ѝ.

"Това не значи, че от 2026 година хората ще плащат по пазарни цени. От 2026 г. могат да започнат да ги плащат депутатите, от 2027 г. - министрите, а от 2028 г. кметовете", обясни тънкия замисъл Добрев.

От енергийния регулатор и ресорното министерство също бяха "за".

"КЕВР подкрепя оставане на битовите потребителите на регулирания пазар. Първата причина е заради високите цени на енергоносителите, втората е високият процент на енергийно бедните българи", каза шефът на комисията Иван Иванов.

Министърът на енергетиката Росен Христов също подкрепи предложението. Той се обяви за по-скъп ток само за битовите потребители, които ползват ток за сауни, басейни и "копаене на биткойни".

Освен важното решение за цената на тока комисията за енергетика в парламента прие компенсациите за електроенергия за бизнеса да бъдат в размер на 100 процента от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" на "БНЕБ" ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 200 лева за мегаватчас (MWh). Компенсацията ще важи до края на следващата година.

Предложението беше направено от депутата от парламентарната група на "БСП за България" Драгомир Стойнев.

Преди това вносителите Делян Добрев и група народни представители предлагаха клиентите, които са присъединени към мрежа високо напрежение, да плащат максимална цена от 200 лева за мегаватчас (MWh), а за останалите компенсацията да бъде 250 лева за MWh.

Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) е изплатил 2 млрд. и 232 млн. лева за изминалите три месеца. Това каза председателят на Управителния съвет на ФСЕС Деан Червенкондев. По думите му 100 процента от тези пари са дошли от Българския енергиен холдинг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

1

Johnny B Goode

02.11 2022 в 18:03

"Ако цените можеше да се управляват с декрети, комунизмът щеше да е победил по целия свят".

Ще се избият в парламента кой да е най-по-супер-популист. Когато дойде време да се плаща сметката, няма никой.
 
X

Да помогнем на украинските деца!