Пълна де-Корнелификация - нови шефове в ДКК, ВМЗ и Кинтекс

OFFNews 18 август 2022 в 15:51 9684 5

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова не е доволна.

Днес бяха обявени серия промени в дружествата към Министерството на икономиката. От най-важните структури към ведомството се изчистват кадрите, назначени без конкурс от бившия министър и лидер на БСП Корнелия Нинова.

Държавната консолидационна компания (ДКК) вече е с нов шеф, сменени са и ръководствата на ВМЗ-Сопот и "Кинтекс".

Държавната консолидационна компания смени ръководствата на ВМЗ-Сопот и "Кинтекс" като обяви действията си за "спешни мерки за оздравяване на дъщерните дружества".

В ръководството на ВМЗ-Сопот се връща бившият изпълнителен директор на оръжейницата Иван Стоенчев, сменен от Корнелия Нинова този юни.

"Основен мотив е влизането в управлението на завода на човек, който познава в детайли дейността, има необходимия опит и може да върне високите нива на производство в най-кратки срокове. Стоенчев пое ръководството на "ВМЗ" в началото на 2022 г. и въпреки освобождаването му през юни, бе постигната печалба от 48 млн. лв. за полугодието", посочват от ДКК.

Освен Стоенчев, за нови членове в ръководството са подадени за вписване Ивайло Кънев, Николай Николов, Тома Цилев и Иван Ангелов. Досега Съветът на директорите на оръжейницата е бил от трима души, a законът изисква да са минимум пет, обясниха от ДКК.

Компанията мотивира решението си с успокояване на недоволството в синдикатите, според които производителността намалявала и се изоставало в изпълнението на договорите на оръжейния завод.

"Има множеството сигнали и изразени притеснения за начина, по който дружеството се управлява. По разпореждане на министър Никола Стоянов публичните предприятия в системата на Министерството на икономиката и индустрията е следвало да спрат разплащания, от които не зависи пряко дейността им, до запознаване с реалното им състояние. Въпреки това, със съмнително съкратени срокове, ВМЗ е направило за седмица преводи за над 3 млн. лв. за строителни дейности", казват от ДКК.

Компанията има и сигнали: "за умишлено раздуване на административния щат, преназначаване на хора на ръководни длъжности с цел избягване на задължителния по закон изпитателен срок и залагане на клаузи за огромни обезщетения при освобождаване от длъжност, в разрез с интересите на дружеството".

В "Кинтекс" за ръководния орган на дружеството е подаден Милен Николов, който е одитор, заемал различни позиции в Сметната палата. Смяната в предприятието е заради безпокойство от влизането на разследващи органи в държавния оръжеен търговец.

"Данните показват, че непосредствено преди това са платени приблизително 800 хил. лв. към офшорно дружество. Всички факти и обстоятелства предстои да бъдат уточнени, но за да се направи обективен анализ на състоянието му, е взето решение да се включат нови експерти в ръководството", посочват от ДКК.

Единственият член на Съвета на директорите, който е гласувал против изплащането на големите суми към офшорната компания, остава в ръководството на "Кинтекс". Това е Пламен Пешев, който е дългогодишен служител на дружеството. За нови членове са предложени Борис Янчев, Милен Николов, Станислава Георгиева и Николай Станчев, пише още в съобщението.

Спира се процесът по смяна на изпълнителния директор на Научно-изследователския технологичен институт в Казанлък. В последния ден от управлението на Нинова, тя стартира процедура за уволнение на ръководителя, който е с 30-годишен опит в сектора. Предприятието е на печалба и се инвестират средства за квалификация на персонала.

Затова начело на НИТИ остава досегашният изпълнителен директор инж. Делян Начев.

Промени има и в ДКК. От днес за изпълнителен директор на компанията е избран адв. Венцислав Димитров. Заемащата до този момент длъжността Смиляна Нитова продължава да бъде част от Съвета на директорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

5

Constanza

21.08 2022 в 10:24

Или подходящи като опит образование, но с никакво намерение да си вършат работата или да не крадат.

15914

3

поп Дръвчо

19.08 2022 в 11:20

Ааааа, не.

Калинки може да назначава само ГЕРБ.

Корнела може да е назначила некадърници, продажници, парашутисти и всякакви. Сигурно го е направила.

Тия дето сега ги слагат вместо корнелините едва ли са принципно по-добри. Кръвта (партийната) вода не става.

Нооооо венецът на административната генетика - Калинката - си е 100% бойковски.

865

2

Constanza

18.08 2022 в 21:38

Само не разбрах, новоназначените с конкурс ли са избрани?