Пълен абсурд с винетките: Само 100 от 500-те терминала за е-стикери работят

OFFNews 04 януари 2019 в 09:11 6070 1

Пълен хаос цари с електронните винетки, а до момента едва около 100 от шумно рекламираните общо 500 машини, с които те могат да се купят, са монтирани и работят. Въпреки че от 1 януари е-стикерите са задължителни и шофьорите са задължени да са си ги купили, доставката на машините по обектите щяла да продължи чак до края на януари.

Това се разбра от участието на съветника на регионалния министър Радослав Николов в сутрешния блок на Нова телевизия.

В понеделник предстои в много голяма част от търговските обекти да бъде дадена възможност за закупуване на каса и заплащане на електронна винетка, каза той. 

„Това със сигурност ще облекчи натоварването на самите терминали и ще се намалят проблемите, посочи Николов.

Експертът уточни, че тази възможност не е предоставена по-рано заради много организационни дейности, които трябва да се осъществят.

Предстои гранично контролно-пропускателните пунктове да бъдат окомплектовани всички с терминали за самообслужване.

„Практиката в голяма част от страните, където се влиза на вход след граница, е да не се закупуват на самите пунктове, а или онлайн през отделните канали – мобилно приложение или уеб сайт, или през първия възможен търговски обект”, твърди Николов.

Той коментира и множеството сигнали за закупуване на електронна винетка.

„Когато има основателни възражения и възникнали грешки, те ще бъдат разгледани индивидуално случай по случай и този проблем ще бъде изчистен, но нека това да не става повод за генерализиране като цяло на работоспособността на системата и всеки такъв отделен случай не е повод за това да считаме, че има обща неработоспособност на самата система. Към момента има много голям брой закупени електронни винетки по абсолютно всички канали и много голяма част от тях са реализирани абсолютно коректно, така че това е също знак за доверие от страна на всички потребители по отношение на системата”, каза Николов.

Заместник-министърът обясни и какви са причините за спирането на конвертирането на хартиените винетки. По думите му от тук нататък този процес ще бъде спрян, защото има общ риск да бъдат неправомерно конвертирани повече винетки, което ще създаде допълнително трудности.

„Предоставянето на невалидни данни по отношение на валидността на винетката създава допълнителни рискове”, обясни той.

Освен нашенци и чужденците не могат да си купят стикери на влизане в страната. Само на ГКПП „Капитан Андреево” има поставени апарати, но в четвъртък някои от тях блокираха. Апаратите, които са 7 на брой, се намират на трасето за входящи леки автомобили. Хората имат нужда от човек, който да им обясни как работят машините за винетки. Друг основен проблем е, че може да се плаща само с карта. Ако не успеем да закупим винетка от апаратите, може да го направим на първата бензиностанция след границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

04.01 2019 в 10:06

Абсурд? Хайде сега и вие!!
Проблемите в ХАОСА около електронните винетки са платени. Некакви си 180 милиона, с по 700000лв. на месец за ДВЕ години "гаранционно" обслужване на нещо, което не работи.. Някакви си там още 16,8 млн.
И не е за учудване, щото в ХАОСА всичко е ХАОТИЧНО.. Пък и две години колко са? За таз богата държава..
Та само през декември по нареждане на Баце скрито, без решение на НС, в нарушение на закона за бюджета, са изхарчени 2 700 000 000 лева… От широко сърце и с широки пръсти…
Пък там някакви си невъзпитаните поданици говорят директно за огромна кражба под прикритието на извънредно финансиране…
Ами така ще е щото плана за кражбите при нормалното финансиране не е изпълнен..
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика