Пак безхаберие в БДЖ: Два от чисто новите Смартрони вече са извън движение

Светослав Метанов 08 април 2022 в 07:27 14461 2

Безхаберието в БДЖ продължава и от ден на ден не само че не става по-добре, но и мащабът на трагедията се задълбочава! Два от чисто новите локомотиви на националния жп превозвач "Сименс Смартрон", доставени само преди една година, вече са спрени от движение, научи OFFNews.

Причината е, че моноблок колелетата на машините, носещи гордите имена на българските владетели хан Тервел и цар Петър, съвсем са се изтрили и вече са опасни за движение. В същото време ръководството на БДЖ изобщо не е открило обществена поръчка за доставка на въпросните части. Смяната на моноблок колелетата на един локомотив от въпросната серия не е евтина - струва около 100 000 евро, но именно доставката на тези машини позволи на БДЖ по някакъв начин да "върже" графика за движение на влаковете у нас.

Проблемът е, че лошото съвсем скоро ще стане още по-лошо. OFFNews разполага с данните за пропътуваните километри и износването и на останалите локомотиви, доставени от германския технологичен гигант. А те показват, че до 3-4 месеца извън строя ще излязат половината от 15-те "Смартрона". Така има реална опасност плановете на транспортния министър Николай Събев да подобри железопътната услуга в България да отидат в коша и посред лято, когато има най-много пътници по натоварените дестинации като София-Бургас и София-Варна, да няма здрави локомотиви, които да теглят вагоните.

До момента двата отпаднали локомотиви са навъртели внушителен километраж. Машината с номер  80 036 (хан Тервел) е изминала 420 000 километра, а 80 048 (цар Петър) - 320 000. Втората е изхабила моноблок колелата значително по-бързо заради това, че е пътувала основно по втора линия, по която се намира Искърското дефиле. Там железният път е с повече криви, което води до нужда от по-чести ремонти.

Според информация на OFFNews пред ръководството на БДЖ поне на два пъти през последните месеци са внасяни доклади за проблема с моноблок колелетата на новите "Сименси", но мениджмънтът не е предприел нищо. Сега освен че не се знае колко време машините ще са извън движение има реална опасност да бъдат окрадени на части докато стоят в депата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

2

borisboris

08.04 2022 в 08:07

Поддръжка си иска...

-5910

1

Един

08.04 2022 в 07:44

Какво сме доставили?!? Една година и за ремонт. Втора употреба?!? Няма ли гаранционен срок по договора. То като си купя телевизор ми дават две години гаранция. Нещо не е както трябва.