Овергаз се споразумя с американци да доставя по 1 милиард куб. м втечнен газ за 10 години

OFFNews 19 юли 2022 в 12:27 36038 16

Екселерейт
Проекти като Терминала за втечнен газ във Вльора са отговор на спешните енергийни потребности на България и други балкански и европейски държави, свързани чрез Южния газов коридор", коментира Оливър Симпсън, вицепрезидент „Търговия“ на "Екселерейт".

Американската „Екселерейт Енерджи Инк.“ и "Овергаз Инк.“обявиха, че са се споразумели да работят за доставка на регазифициран втечнен природен газ (ВПГ, или LNG) на планирания терминал във Вльора, Албания. Двете компании са подписали меморандум, който предвижда двете страни да договорят доставката на до 1 млрд. куб. метра регазифициран ВПГ годишно за 10 години.

Проектът на "Екселерейт" за терминал във Вльора ще помогне за диверсификацията на синьото гориво не само за България, но и за съседни държави в региона. Терминалът във Вльора ще се свърже с Трансадриатическия газопровод чрез газопровода Вльора-Фиер.

„За много държави в южния коридор на Европа гъвкавият достъп до ВПГ е жизненоважен за енергийната им сигурност. Проекти като Терминала за втечнен газ във Вльора са отговор на спешните енергийни потребности на България и други балкански и европейски държави, свързани чрез Южния газов коридор", коментира Оливър Симпсън, вицепрезидент „Търговия“ на "Екселерейт".

Той посочва, че споразумението с "Овергаз" е "първото от поредица, които ще дадат решение за липсата на диверсифицирани доставки в региона.“

Светослав Иванов, изпълнителен директор на "Овергаз", определя подписването на това споразумение като "феноменален пример за напредъка по пътя към енергийна диверсификация и енергийна сигурност в Европа и по-специално на Балканите“.

„Доволни сме, че започваме работа с водеща компания в индустрията като "Екселерейт", подчертава Иванов.

Настоящото споразумение идва след предходни меморандуми между "Екселерейт", "Снам", "Албгаз" и между "Овергаз" и "Албгаз", чиято цел е да се използва потенциалът за сътрудничество при изграждането на газопровод от Терминала във Вльора до другата газова инфраструктура в Албания.

Групата Овергаз е създадена през 1991 г. "Овергаз" е най-голямата българска частна компания в областта на природния газ с водещи позиции в развиването и предоставянето на инфраструктурни услуги в областта на газификацията. Дейностите на групата обхващат цялата верига на проучване и развитие, доставка, разпределение и продажба на природен газ на едно и на дребно. „Овергаз Инк.“ АД е най-големият независим доставчик и участник на пазара на природен газ. Компанията първа придобива достъп до инфраструктурната мрежа, с което открива пътя за пазарна либерализация. Част от групата е "Овергаз Мрежи“ - най-голямата газоразпределителна компания в България, която към момента предоставя услуги на повече от 81 000 крайни клиенти, притежава над 2500 km газопроводи в България и има планове за бързо разширяване в близко бъдеще.

"Екселерейт Енерджи" (Excelerate Energy, Inc.) е компания за ВПГ със седалище в САЩ, а именно в Удландс, щата Тексас. Основаната през 2003 г. от Джордж Б. Кайзер "Екселерейт" предоставя интегрирани услуги , свързани с ВПГ - от регазификация от плаващи терминали (FSRU) до изграждане на инфраструктура за доставка на ВПГ. Екселерейт има представителства в Абу Даби, Антверпен, Бостън, Буенос Айрес, Чатограм, Дака, Доха, Дубай, Хошимин, Манила , Рио де Жанейро, Сингапур и Вашингтон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

15

Johnny B Goode

22.07 2022 в 16:58

Не бе, мия чинии тук. Плащат по $150 на час. Малко повече е от колкото Митрофанова ти дава, така че може да пробваш и ти.
Е, не ме канят на руски яхти, ама това с яхтите тук минава за лош вкус.
Като се разпадне Русията и останеш безработен, може да пробваш при мене. Не знам дали пишман "ляв интелектуалец" дето си пада по Чомски и Бърни ще го вземат да мие дори чинии, ама мога ти ходатайствам.

2073

13

Johnny B Goode

22.07 2022 в 03:10

А колкото до заспиването, явно ти имаш проблеми , при мене е още ракиено време.

2073

12

Johnny B Goode

22.07 2022 в 03:08

Правилно, комундели са и Бърни и Ноам, идоли на левичарски богаташки колежанчета от източния бряг. Стиглиц, не чак толкова.
А такива "начетени" като тебе са ми минали дузини през ръцете. Аре ходи се прави на интересен нейде другаде.
Колкото да имотите, имам ги щото предпочитам да почивам в своите си имоти, не като тебе по руски яхти ближейки з@дниците на спонсорите.

2073

10

Johnny B Goode

21.07 2022 в 20:31

Еврото, ти май наистина си от ония дето по на запад от Граово не са били, светът им се дели на кравари и руснаци, и всичко отвъд океана е "кравария". Да те светна само, че имам в още две държави имоти, но те са по тропиците, не се отопляват на газ и не мога да да ги дам за пример.

И не чети много американски учени, всичко което идва оттам е дяволска работа. Дръж се за руската наУка, там е истината.

2073

7

Johnny B Goode

19.07 2022 в 19:35

Еврото, аз плащам сметките за отопление с шистов газ на една къща около 250 м2 отвъд океана в по-студен климат от БГ, и на една с руски газ в БГ от около 70 м2. Еднакви са.
А ти можеш да си упражняваш тролската руска "ирония" колкото си искаш.
 
X

Да помогнем на украинските деца!