Отстъпката за гориво може да е с фактура на физическо лице

OFFNews 21 май 2022 в 13:40 3658 0

Божидар Божанов

Снимка Архив/БГНЕС

Божидар Божанов, министър на електронното управление

Единият вариант за ползване на отстъпката за гориво е с фактура на физическо лице, каза министърът на електронното управление Божидар Божанов в ефира на Нова телевизия.

По думите му, през следващата или по-следващата седмица ще има окончателно решение. "Обмисляме технологични и организационни мерки. Нашето министерство само подпомага тази дейност, обсъждаме въпроса с Министерството на финансите", каза той.

На въпрос кога ще се въведе личната карта с чип, министър Божанов каза, че това е удобен вариант, но е важно хората да имат електронни услуги бързо на телефоните си, защото тези, които биха ползвали електронни услуги, имат смартфон.

Мобилна лична карта, обясни министър Божанов, е когато искаме да ползваме дадена електронна услуга, да влезем в сайта на институцията и да покажем кои сме, за да знае държавата дали това лице има право да ползва тези услуги. След идентификация, може да се ползват е-услуги. Предварителната регистрация ще изисква сканиране на данните, ще има пинкод и други защити, обясни той.

Ако има кражба на телефона, няма да може да се ползва от друг, защото трябва да се отключи с биометрия и пинкод. Вероятно пилотното приложение ще се въведе до края на годината, допълни министър Божанов. За да се ползва личната карта с чип, ползвателят трябва да има компютър с четец и затова сме приоритизирали ползването на смартфоните.

Целите на правителството са за съкращение на администрацията с 10 процента, но преди това ще се извърши анализ, добави още той.

В отговор на въпрос кога ще се получават и плащат по електронен път фишове към КАТ министър Божанов каза, че общественото обсъждане на предложенията, заедно с отпадането на синия талон е приключило. Вчера е подписана съгласувателна процедура и вероятно следващата седмица ще влезе в Министерския съвет. Ще отпадне и стикерът за „Гражданска отговорност“, допълни още той.

По неговите думи, електронното гласуване е на етап спецификация на изграждане. Дали ще го има на местните избори, решава Народното събрание.

В отговор на въпрос дали коалицията се готви за избори, министър Божанов каза, че има спорове по някои теми, но това не е нещо, което да не са очаквали. Нормално е да има разминавания, особено в тази криза, по някои теми, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови