Отлагането на влизането в еврозоната носи сериозни икономически загуби

OFFNews 19 февруари 2023 в 21:39 5617 3

Атанас Пеканов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Атанас Пеканов, служебен вицепремиер по управление на европейските средства

Отлагането на влизането в еврозоната носи сериозни щети и икономически загуби на България. Това каза по бТВ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. По думите му България губи по 300-400 млн. лева на година заради това, че не е в еврозоната.

Отказваме се от това да ни се повиши кредитният рейтинг, съответно да падне лихвата по държавния дълг, което би спестило колко плаща бюджетът за държавния дълг. Когато Хърватия влезе в еврозоната през лятото, повишиха ѝ кредитния рейтинг с една или с две стъпки. Това намали с 1 % лихвите по държавния дълг и доведе до спестявания. За България това биха били спестявания, с оглед на взиманите държавни дългове, от около 200-250 милиона лева на година, обясни Пеканов.

Той посочи, че заради отлагането на приемането на еврото лихвите за бизнеса също не намаляват, което води до загуби от 50-60 млн. лева.

И още нещо много важно към нашите съграждани в чужбина. Някои от тях са част от подписката на „Възраждане“ против еврото, но те трябва да разберат, че те работят, получават доходи в евро, магазините им, бизнесът им получава доходи в евро. Те изпращат някаква част от тях към България, които се превалутират. При всяко превалутиране на 1 евро се губи 1-2 стотинки, добави вицепремиерът. По думите му тези загуби се равняват на 50 млн. лева.

„Това са загуби, които ние си причиняваме сами с нежеланието и с бездействието ни по-бързо да влезем в еврозоната“, заяви Атанас Пеканов. „Презумпцията, че ние по някакъв начин не сме направили достатъчно, аз не бих я приел. Аз съм застанал с името си зад тази кауза и подкрепям влизането на България в еврозоната“, каза той.

Според него има политически формации, които използват неверни аргументи срещу еврото, като част от предизборната си кампания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1011

3

ИвайлоК

20.02 2023 в 07:33

Референдумът на Копейкин безплатно предброяване на глупаците в България!

4038

2

Moirae

20.02 2023 в 00:09

По важни от тези стотици милиони пропуснати загуби са ни Лев Инс и Трактора. За които гарантираха услужливите от ГЕРБ.

345

1

Джендо Джедев

19.02 2023 в 23:00

Е да, ама пък сме "независими"... Поне според Копейката и останалите ментално предизвикани. :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!