От 2019 г. такса смет ще е според изхвърляния боклук

Последна промяна на 13 септември 2017 в 14:45 8038 7

От 2019 година размерът на такса смет ще зависи от три фактора по избор - според количеството изхвърлен боклук, според големината на имота и според броя на хората, които живеят в него.

Това гласят промените в Закона за местните данъци и такси, гласувани днес в парламента на първо четене. Те бяха гласувани със 112 гласа „за“, 38 „против“ и 33 „въздържали се“.

Според мотивите на вносителите от Министерски съвет въвеждането на принципа „замърсителят плаща“ ще представлява финансов стимул, както за лицата да намалят количеството на генерираните отпадъци, така и за общините – да оптимизират разходите по събиране, транспортиране и третиране на отпадъците. Предлага се водеща основа за определяне размера на такса смет да бъде количеството на битовите отпадъци.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 година.

От БСП обясниха, че няма да подкрепят промените, тъй като такса смет щяла да се вдигне.

„Чух, че кметът на Димитровград е изчислил, че в селцата таксата смет ще се вдигне 10 пъти“, заяви Дора Янкова от червената партия.

Според нея проблемът си е на ГЕРБ, тъй като са обещали данъците да не се увеличат.

„Предупреждаваме гражданите, че ще се увеличи такса смет, общините не са готови да създадат такава организация“, добави тя.

Според Менда Стоянова общините трябва да бъдат по-гъвкави, като никой не ги задължава да приемат една основа за прилагане на мярката за такса смет и тя може да бъде и комбинация.

Манол Генов от БСП също разкритикува законопроекта и подчерта, че в него липсва реална оценка за въздействие на новия механизъм. Той попита Менда Стоянова, ако е кмет на Пловдив как ще преброи хората в кв. „Столипиново“, как ще определи размера на таксата и как ще я вземе.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22188

2

Стефан

13.09 2017 в 18:52

Ми, тога ЕС да ми плаща таксата смет. Понеже освен опаковки - нямам какво да изхвърлям. А абсурдното количество опаковки, е воля тъкмо на евродебилите, и местните хармонизатори на закони.

17059

1

рамбо

13.09 2017 в 16:36

Вече си представям какво хвърляне на боклуци през терасите ще падне на някои места, за да се отчете по-малко боклук...Защото на всички е ясно, че у нас няма как да стане както в повечето бели страни в ЕС. Раздават ти торбите и колкото напълниш за толкова плащаш. Как изобщо ще се измери кой какво количество изхвърля?