От 1 юли въвеждат тол такси и за второкласните пътища (видео)

Очаква се минимум 10 % намаление на цената на винетката от 1 януари догодина, съобщи вицепремиерът Караджов

Ружа Райчева 28 март 2022 в 12:17 5027 5

Снимка БТА/Архив

Тежкотоварните камиони ще плащат такси за преминаване и по второкласните пътища, новата тарифа ще влезе в сила от 1 юли, съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

"Можех да си спестя главоболията и да продължим да се возим за 0 стотинки по второкласните пътища, както направиха всички мои предшественици, но това няма да реши проблемите на инфраструктурата. Напротив, проблемите ще се задълбочат, ако продължаваме да се снишаваме", заяви той.

Представителите на превозвачите изразиха несъгласие с предприетите от МРРБ мерки и изчислиха, че увеличението за тях ще бъде почти тройно. Караджов обясни, че обхватът на платената пътна мрежа няма да се разширява, но няма и да има нулеви ставки, просто ставките по включените в нея пътища ще се увеличат. "Обхватът на тол системата и към момента включва второкласните пътища, но за тях не се плаща нищо - ставката е нулева", каза той.

Днес в регионалното министерство се провежда второ обществено обсъждане на промените в Закона за пътищата и на тарифата за таксите за ползване на републиканската пътна мрежа заедно с представители на браншовите организации. Поканени са да присъстват всички браншови организации и представители на малките и средните превозвачи в България.

Предложенията предвиждат увеличение на обхвата и тарифата на системата за заплащане на такси за движение по републиканските пътища. Промените са направени по ценовия модел, изработен от Световната банка, и съгласувани от ЕК, каза министърът.

"Става дума за възстановяване на справедливостта. Няма друга държава, в която да се събират повече пари от винетки, отколкото от тол такси и не може шофьорите на леки автомобили да плащат повече от шофьорите на тежкотоварни. Който наврежда повече на пътната настилка, трябва да плаща повече, в това съм убеден", заяви вицепремиерът Гроздан Караджов.

Намерението на правителството е да вложи тази година 2,6 милиарда лева за подобряване на пътната мрежа.

Минимум 10 % намаление на цената на винетката от 1 януари 2023 г.

След края общественото обсъждане министър Караджов съобщи, че допълнително ще предложи минимум 10% намаление на цената на винетката от 1 януари догодина, защото голяма част от тях вече са купени за тази година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

4

редовно четящ

28.03 2022 в 15:40

Тол такси и винетки за второстепенните пътища не е много читава идея. Във Франция напр. се плаща само за магистрали, в Турция също. Нашите пътища са в плачевно състояние.

1905

3

2021

28.03 2022 в 14:09

Не съм сигурен, но мисля че това ново правило почти няма да се отрази финансово на фирмите. Защото техните маршрути винаги са преплетени с първокласни-второкласни, и почти няма курсове само второкласни-второкласни.

800

1

sashkvask

28.03 2022 в 13:12

На фона на сериозната инфлация и цените на горивата, Кирчаците си просят да усетят дебелия край на народната любоФ съвсем скоро
 
X

Да помогнем на украинските деца!