От 1 юли поскъпват ток, парно, топла вода и газ

OFFNews 01 юли 2021 в 06:27 4523 0

Днес ще излезе окончателното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, с което ще поскъпнат тока, парното, топлата вода и природния газ.

Точните стойности не са ясни, но предварителните прогнози на регулатора бяха електроенергията да поскъпне между 2 и 4 на сто. Много е вероятно увеличението да е по-близо до 4 процента, отколкото до 2%. Още по-висок ще е ръстът на цената на парното и топлата вода - средно с до 14 на сто. В някои градове се очаква поскъпването да е много над средния процент.

"Предварителните прогнози средно за 3% увеличение на тока и средно 15% за топлинната енергия няма да се сбъднат, цените ще бъдат по-високи и това се дължи на обективни причини", каза в интервю за БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум. Според него при тока за бита увеличението вероятно ще е до 5%, а при парното - средно до 20%, като при "отделните дружества ще има доста различия".

Причините за ръста на цените са променените цени на суровините на международните пазари, коментират борсови анализатори.

По-високите цени на енергоносителите със сигурност ще доведат до по-висока инфлация. Очакванията са да има ръст в цените на редица хранителни и нехранителни стоки, както и при услугите.

Повишение се очаква и на цената на природния газ. „Булгаргаз” иска той да поскъпне до 46,88 лв. за мегаватчас. Въпреки че обикновено през лятото цената на синьото гориво намалява заради по-слабото потребление, тази година се наблюдава обратната тенденция. Според експертите в бранша промените в движението на цените на енергоресурсите през следващите месеци ще е изключително сложна задача. До голяма степен то е свързано с възстановяването на световната икономика от коронавирусната пандемия и очакванията за следваща вълна на заразата наесен.

Заради поскъпването на тока от днес трите енергодружества - ЧЕЗ, EVN и "Енерго Про", започват извънредно отчитане на електромерите. Те трябва да засекат каква част от потреблението е по старите и каква - по новите цени. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!