От 1 януари в Хърватия: в портмонето - евро, плащания в куни само до 15 януари

OFFNews 30 декември 2022 в 15:11 2445 3

Хърватската куна излиза от обръщение на 15 януари догодина

Снимка БТА

В магазините ще приемат хърватската куна като платежно средство паралелно до 15 януари.

Министерството на външните работи (МВнР) припомня на българските граждани, пътуващи към Република Хърватия, да имат предвид, че страната въвежда еврото като своя национална валута от 1 януари 2023 година.

Това е свързано и със съответно адаптиране на софтуера на банките, магазинната мрежа, ресторантите, хотелите и др., посочват от МВнР на сайта си. До полунощ на 31 декември 2022 г. всички плащания в Хърватия следва да се извършват в куни, а непосредствено след това – в евро, с възможност за плащания в брой и в куни до 15 януари 2023 г.

Българските граждани пътуващи към страната, следва да имат предвид, че от 1 януари 2023 г. започва събирането на пътните такси в евро, като всички тол станции са приспособени да използват новата валута. При преобразуването на цените на пътните такси операторът на Хърватските магистрали (HAC) ще закръгля сумите до един знак след десетичната запетая, до по-малка сума. HAC информира потребителите, че до полунощ на 14 януари пътните такси могат да се плащат както в куни, така и в евро, а от 15 януари само в евро.

По данни от Министерството на финансите на Хърватия се очаква до 15 януари всички 4000 банкомата да бъдат адаптирани и работещи с новата валута, като задължението за показване на цените в двете валути (куни и евро) ще продължи до края на 2023 г. През цялата 2023 г. гражданите ще могат да сменят куни в евро във финансовите институции, а след това в Хърватската народна банка. Банкноти ще може да се обменят без времево ограничение, а монети - само през следващите три години. За подпомагане на гражданите лесно да конвертират куни в евро и обратно е създадено мобилното приложение EuroHR, с калкулатор за конвертиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови