Освобождаването на пощенски пратки, които се обмитяват, ще става по-бързо

OFFNews 30 юли 2019 в 15:23 28091 2

Освобождаването на пощенски пратки, които се обмитяват, ще става по-бързо и лесно, съобщиха от Български пощи.

Вече няма да се налага хората да ходят до Столична митница на ул. Веслец № 84, за обработката им, а тя ще се осъществява централизирано.

Това става възможно с нов проект между „Български пощи“ ЕАД и Агенция „Митници“, който стартира от 1 август 2019 г. в София, а до края на 2020 г. ще обхване цялата страна.

Обработката ще се извършва в Българския разменно-сортировъчен център на държавното дружество в София, кв. „Нова Враждебна“, ул. „Челопешко шосе“ 31, където вече е изградено и специализирано митническо бюро, създадено за да обслужва процеса на обработка на пощенските пратки.

Във връзка с това от 01.08.2019 г. „Български пощи“ ЕАД преустановява доставянето на пощенски пратки в пощенската станция на ул. Веслец № 84, където е Столична митница.

Реализирането на новия проект ще даде възможност да се унифицира процесът, както и да се гарантира равен достъп до услугите, предоставени от „Български пощи“ ЕАД, свързани с митническото оформяне на пратки на разумна цена за всички потребители, както в големите градове, така и в отдалечени райони в страната. С въвеждането на новия проект клиентите ще получават информация с SMS на посочен от тях мобилен номер, в деня на получаване пратката в България.

Преместването на пощенската станция е във връзка с подготовката на дружеството за изпълнение на Пакета за електронна търговия на Европейския съюз и използваните в процеса ИТ системи.

Клиентите на „Български пощи“ ЕАД могат да се възползват от услугата „Митническо представителство“. За да я заявят е необходимо да изпратят документи по електронна поща, факс или да ги подадат във всяка пощенска станция в страната.

Гражданите ще спестят време, пратките ще се обработват и доставят по-бързо, ще се спестят транспортни разходи. Дружеството не променя цените за обработката на пощенските пратки, подлежащи на митническо оформяне, уточняват от държавната компания. 

Не се отменя възможността гражданите лично или чрез упълномощено лице да освобождават пратки, като съпътстващите пратката документи ще се получават в пощенската станция по адрес на доставяне. В тези случай декларирането се извършва със стандартна митническа декларация, данните за която се подават по електронен път. Информация как може да се случи това е публикувана на интернет страницата на Агенция „Митници“ в секция Информация за граждани/ Получаване на пощенски и куриерски пратки.

Всички пратки, които не подлежат на митническа обработка ще се получават както досега в офисите от мрежата на „Български пощи“ ЕАД по адрес на доставяне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12256

2

Stamboloff

30.07 2019 в 16:21

Отврат, това е единственото правилно нещо, което правят. Транспортните разходи до границата на внасящата страна по учебник влизат в митническата облагаема стойност навсякъде по света. Но обстановката, в която работеха тези хора там, наистина отговаряше на твоя ник. Декор за американски филм от 50-те, където се стрелят из паяжините на отдавна изпставена фабрика, а има електричество и гореща пара в тръбите на отоплителната инсталация. А синдикатите се занимават с кметски избори тези дни, чух случайно.

15614

1

OTBPAT

30.07 2019 в 15:52

Някой има ли идея защо милите и любезни хора от тази държавна агенция "обмитяват" и стойността на доставката до бг?