Окончателно: Дипломата на Калина Георгиева е фалшива

Нели Чолашка 28 февруари 2012 в 16:35 7721 2

Калина Георгиева Снимка: БГНЕС
Калина Георгиева Снимка: БГНЕС

На бившия директор на Държавен фонд “Земеделие” Калина Илиева не е издавана диплома за завършено висше образование в Германия и дори никога не е посещавала лекции в техническия университет в Берлин.

Това е официалният отговор от прокуратурата в Германия на запитване на българското държавно обвинение, който се очаква от 8 месеца. Германските власти уточняват, че Калина е била записана като студентка във висшето училище, но никога не е посещавала лекции и упражнения.

Скандалът с дипломата на Калина Илиева започна в края на 2010 г. по сигнал на БСП. Тогава земеделският министър Мирослав Найденов първо разбра, че подчинената му най-вероятно е назначена с фалшив документ за висше образование, а после установи, че го е лъгала, че е е тежко болна, докато всъщност е била бременна.

Това се случи, докато Найденов даваше интервю пред БНР и обясняваше колко зле е Калина, докато не се обади възмутеният й баща и не обяви, че тя ще ражда скоро.

На 7 октомври 2010 г. Управителният съвет на фонд "Земеделие" уволни Илиева, която междувременно роди, и избра на нейно място Светослав Симеонов.

Ноември 2010 г. срещу Илиева бе образувано досъдебно производство и българските власти започнаха да издирват дипломата й за висше образование, чиито оригинал така и не успяха да намерят.  Германците се отказаха от дело срещу нея, защото фалшификатът е използван само в България.

Преди седмица земеделският министър се сблъска с друг подобен казус. Оказа се, че ръководителят на "Напоителни системи" Георги Харизанов не само е учил в полувсше училище - Датският колеж в София, но не го е завършил. Дни по-късно стана ясно, че Харизанов е скрил, че е бил осъждан и чак тогава беше уволнен.

Той стана известен и с това, че помоли ГДБОП да изтрие профила му в сайта за запознанства sladur.com с мотива, че друг му го е създал и той не може сам да го премахне. В крайна сметка обаче успя сам да го изтрие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!