ОИСР за България: Високи бариери пред конкуренцията и нужда от дълбоки реформи

OFFNews 29 януари 2021 в 17:59 3562 1

България през последните години има впечатляващ напредък до момента на коронавирусната пандемия. Същевременно страната има много предизвикателства, като бариери пред конкуренцията, натиск от застаряване на населението и нужда от дълбоки реформи.

Това са част от изводите, представени днес в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, предаде Дневник.

На събитието участваше и премиерът Бойко Борисов.

Изводите за България бяха представени от Алваро Перейра от департамента за икономически изследвания в ОИСР показват че пандемията е засегнала особено тежко младежите и хората с ниски умения, като в групата на възраст 15 - 24 години има 8 пункта спад в заетостта.

Наблюдават се редица системни проблеми. Спадът на публичните инвестиции е по-голям, отколкото в ОИСР. Силен натиск на застаряването на населението върху публичните финанси.

Според ОИСР има два сценария. Единият е публичният дълг да тръгне към 40% и на да намалее. Но България е сред най-бързо застаряващите и трябва да се вземе предвид и ускоряване на пенсионните реформи и реформата в социалните разходи. За това другият е мрачен сценарий - дългът да се изстреля до 70% до 2048 г.

Бариерите пред конкуренцията са високи, трудности създават множество регулации и големият относителен дял на поръчки, възложени без търг. България е сред държавите с най-тежки регулации след Колумбия, Турция и Гърция. От ОИСР смятат, че трябва да се премахна бюрокрацията от миналото, за да увеличат инвестициите.

Обществените поръчки все още често стават без търгове, много повече, отколкото например в Румъния, Словения, Чехия, Италия, Унгария или Латвия (според зам.-министър Петрова електронната система за обществени поръчки ще подобри ситуацията).

Нужни са реформи в образованието и за това свидетелстват ниските резултати от тестовете PISA.

"През 2018 г. българските ученици са с най-слабите резултати в четенето и науката в сравнение с Румъния, Словакия, Латвия, Полша и Естония, а в математиката - с най-слабите след румънските", посочват от ОИСР.

Преди България с по-високо усещане за корупция са само Турция, Колумбия и Мексико.

Препоръките за България

- при нужда има "фискално пространство", за да продължат стимулите на икономиката и да се увеличи ликвидността, достъпна за семейства и за фирми, в условията на коронавирусната криза;

трябват нови програми за заетост и помощи за най-уязвимите групи;

- плановете за възстановяване от коронавируса трябва да са насочени към модернизация на икономиката и ускоряване на отказа от изкопаемите горива;

- подобряване на достъпа до обучения и квалификации;

- насърчаване на конкуренцията, да се намали бюрокрацията, да се подобри управлението на държавните предприятия;

- да се обърне внимание на обезлюдяващи се, застаряващи и лишени от добра инфраструктура региони;

- да се намалят регулаторните бариери за сътрудничество между общините (регионите без голям град са особено застрашени от обезлюдяване);

- укрепване на управлението (включително с регулации на лобизма, подобряване на независимостта на съдебната система и др.);

- реформа в критериите и размерите на социалните помощи;

- увеличаване на ефективността на разходите за здравеопазване, за да се помогне на най-уязвимите групи;

- стъпки за подобряване на интеграцията на ромите с участието на всички въвлечени в процеса страни.

Положителни тенденции у нас

- България се доближава до 50% от доходите на глава от населението в държавите от ОИСР. Сравнението с държавите от ОИСР в Източна Европа (а това означава Полша, Словакия, Словения, Унгария, балтийските страни и Чехия) е 72%.

- България би била на второ място след Естония по най-нисък публичен дълг в ОИСР, ако бе част от нея.

- Средният ръст от 3% преди коронавирусната криза, се очаква да се възстанови в близките години.

- Исторически ниски нива на безработицата преди пандемията - ситуация, в която заплатите и стандартите растат.

- Люксембург е единствена (сред ОИСР) с по-голямо от България значение на сектора на информационните технологии.

Какво казва премиерът Бойко Борисов

"България имаше значителен впечатляващ икономически растеж до идването на пандемията и виждам, че се отчита в Икономическия преглед на България", заяви министър-председателят.

Той изтъкна, че страната ни е постигнала много в икономическите сфери, в ИТ сектора, автомобилните клъстери, предприятията, с реформата в селското стопанство, в хранително-вкусовата промишленост и др.

Премиерът отбеляза, че в годините пазарът ни бе преориентиран от този на бившия Съветски съюз към износ за Франция, Италия, Германия и други европейски държави.

"Това доведе до факта, че над 10 години нашите бюджети винаги бяха на излишък. Благодарение на добрата фискална политика към днешна дата България има най-ниския външен дълг в Европа и сме с бюджет с до три процента дефицит, който Маастрихтските критерии позволяват", посочи Борисов.

Той акцентира, че за добрите финансови показатели са допринесли също - борбата с корупцията и с контрабандата.

"Социологическите проучвания показаха, че контрабандата на цигари от 34% беше сведена до 2%. Същото важи и за алкохола, хазарта, захарните изделия, вследствие на което стотици милиони влязоха в бюджета на държавата", премиерът.

Борисов добави, че правителството изпълни поетите пред българските граждани ангажименти и в рамките на мандата двойно увеличи заплатите на учителите, на университетските преподаватели, огромни средства бяха вложени в образователната инфраструктура, което е инвестиция в бъдещето на България.

В пандемията бяха увеличени също заплатите на служителите от секторите на първа линия в битката с COVID-19 - лекари, медицински сестри, социални работници, полицаи и др. Помощ бе осигурена и за най-уязвимите групи от населението, каза още той.

"Но това се прави не само в пандемия – подкрепяме всички нуждаещи се граждани, продължаваме и с реализацията на важните инфраструктурни проекти", подчерта Борисов.

Премиерът подчерта, че страната ни извършва реформи във всяка една сфера, но пандемията оказва своето въздействие. Борисов допълни, че с адекватни и навременни мерки, но в същото време и най-либералните в Европа, България постига много добри резултати в битката с COVID-19.

Затова включително днес страната ни е на последно място в ЕС по заболеваемост.

"Независимо от новия вирус в България работи икономиката, селското стопанство, строителството, машиностроенето, ИТ сектора, училищата, детските градини, яслите", отбеляза министър-председателят.

В заключение генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия увери, че ще бъде направено всичко възможно, за да се постигне консенсус в Съвета на ОИСР по отношение на членството на страната ни в организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3162

1

Grigor Arssov

30.01 2021 в 07:52

А как беше при лошите.....
ИКОНОМИЧЕСКОТО ЧУДО НРБ (от 44 г. до 89 г.) в Цифри и Факти! ЕТО КАК БЪЛГАРИЯ ЗАЕ 25-ТО МЯСТО ПО БВП В СВЕТА:
За периода 1979-1988 г. САЩ увеличава БВП на глава от населението със 182%, Япония с 275%, Германия със 158%, Франция със 157%, а България увеличава БВП на глава от населението с 234%. Това ще рече, че България по време на комунизма, дори и в годините на Перестройка, никога не е била в рецесия, камо ли фалирала, както поучава западната пропаганда.

http://skandalno.net/%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%87%D1% 83%D0%B4%D0%BE-%D0%BD%D1%80%D0%B1-%D0%BE%D1%82-44-%D0%B3-%D0%B4%D0%BE-89-%D0%B3-%D0%B2-%D1%86%D0%B8-179336/

+++++++++
Когато икономиката на България беше на 25 място в света...
https://www.lentata.com/page_13401.html
 
X

Да помогнем на украинските деца!