ОИСР: България трябва да подобри управлението на държавните предприятия

Ирина Евгениева 16 януари 2020 в 16:43 2263 0

България трябва да подобри управлението на държавните предприятия и да прилага насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това е полезен инструмент за идентифициране на ключовите сектори за реформа, заяви Арийет Идризи от Секретариата към Работна група за държавно участие и приватизационни практики на ОИСР на представянето на прегледа за България за управлението на държавните предприятия.

Според Идризи България трябва да гарантира, че координационният орган е независим, което означава изпълнителното ръководство да подлежи на конкурсен подбор и също така трябва да разполага с финансите и ресурсите за реализиране на своите функции, които включват и публично отчитане.

Насоките на ОИСР:

1. Прозрачност и оповестяване, като няма задължение държавните предприятия да следват модела на частни дружества. 

2. Разделения на правомощията на властта. Правителството трябва да отговаря за мониторинг за държавните предприятия за тяхната печалба и представяне, но това кара ОИСР да насърчи създаването на централизирано звено за координация и това е хоризонтално разделение между функциите на контрол и собственост.

3. Дългосрочните препоръки на ОИСР са за уеднаквяване и прилагане на счетоводните и финансови стандарти с международните, както и да се направи така, че държавните дружества да имат равнопоставени условия за конкуренция с частните.

4. Създаване на Агенцията за публични предприятия и контрол ще укрепи държавното участие.

Идризи припомни, че през ноември 2019 г. България е призната като държава, прилагаща насоките на ОИСР и това се е случило след положителния опит от законодателни реформи.

Общите впечатления на ОИСР са свързани с българската икономика и стратегическите сектори енергетика и транспорт, където печалбата на държавните предприятия е като цяло ниска с оглед сравнимите нива за частните дружества. 

В събитието по представянето на оценките на рамката за корпоративно управление на държавните предприятия участваха заместник-министърът на финансите Маринела Петрова, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, представители на всички министерства и на Националното сдружение на общините в Република България, Арийет Идризи и Ханс Кристиансен, които са част от Секретариата към Работна група за държавно участие и приватизационни практики на ОИСР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews