Очакване: 'Лукойл' трябва да плати още 270 млн. лв. данък печалба за 2023 г.

OFFNews 16 октомври 2023 в 11:36 2012 1

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Очаква се тази година руската нефтена компания "Лукойл" да плати 270 млн. лв. данък печалба, съобщи министърът на икономиката Богдан Богданов пред БНР.

Според Националната агенция за приходите (НАП) в началото на март рафинерията е превела в бюджета 89 млн. лв. Очаква се да преведе още 270 млн. лв., уточни министърът. Богданов е категоричен, че ако "Лукойл Нефтохим" не изпълнява ангажиментите си, държавата ще може да се намеси, за да запази актива, който е от стратегическо значение за страната. Той напомни, че според промените в закона особен търговски представител на "Лукойл" ще се предлага от министъра на икономиката и назначава от Министерския съвет.

"Лукойл Нефтохим" не е внасяла вноската си във Фонда за енергийна сигурност. По тази причина е следвало служебният кабинет да извести Европейската комисия, но това не се е случило. Едва сега кабинетът "Денков" е поискал такава нотификация, уточни министърът.

"Положителното беше, че след като получихме дерогация, "Лукойл" беше принудена да плаща данъци в България. Платиха веднъж и очакваме 270 млн. лева още за тази година. (...) Така е направен законът, че вносителите, производителите и търговците трябва да имат българско юридическо лице, през което да изпълняват своята дейност. Което значи, че независимо как ще се развие ситуацията с дерогацията, данъците трябва да бъдат плащани в България", заяви Богдан Богданов.

Министърът подчерта, че през 2023 г. се отчита ръст на българската икономика. По думите му обаче всеки нов конфликт и геополитическа нестабилност би могъл да доведе до допълнителното ѝ охлаждане. Богданов изтъкна, че Европейската банка за възстановяване и развитие и Международният валутен фонд (МВФ) са коригирали прогнозата си в положителен аспект за допълнителен ръст на българската икономика:

"Вече виждаме ръст до близо 2%. Друг положителен факт е, че запазваме доверието на инвеститорите. За първите 6 месеца от годината отчитаме нива от 2 млрд. евро, което се доближава до миналогодишните нива."

Министерство на икономиката очаква мерките за намаляване на инфлацията да дадат резултат - и в Европа, и в България. Богданов изтъкна, че големи икономики, като тези на Австрия и Германия, са влезли в рецесия. Данните на министерството показват, че ръстът на износа през 2023 г. е намалял със 7,6%, сравнено с 2022 г. Според министъра това значи, че българските компании могат да очакват стагнация и по-малко потребление в краткосрочен план и затова бизнесът трябва да се насочи и към други пазари.

Ето как депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков реагира на новината за данъка на "Лукойл" в социалните мрежи:

"Най-сетне България има правителство, което защитава националните интереси на страната ни. 270 млн. лв. ще съберем от онзи "Лукойл", който десетилетие не плащаше стотинка. 2,4 млрд. лв. от тръбата с руски газ, която построихме за наша сметка и така и не използвахме в наша полза. Досега.

Очаквам Румен Радев веднага да вземе мерки. Да обяви, че България ще фалира вдругиден. "Възраждане" да писнат, че убиваме икономиката на България по нареждане на посолствата и ни чака студена смърт, ако не веднага, то поне в края на зимния сезон."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика