Общините, които искат пътища без винетки, ще трябва сами да ги поддържат

OFFNews 04 януари 2019 в 17:00 3495 0

Ако общините искат за някои пътища да не се плаща винетка такса, тогава сами да поемат разходите за поддръжката им, предлага премиерът.

Това стана ясно от думите на регионалния министър Петя Авранова, цитирана от БТА, пред журналисти.

Борисов е предложил на Националното сдружение на общините в България общините, които искат определени участъци от пътната мрежа да бъдат освободени от плащане на винетна такса, да поискат това от МРРБ с решение на съответния общински, като вследствие на това общината поеме поддръжката на този участък от републиканската пътна мрежа. Така Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще прехвърли този път към общината и за него няма да се плаща винетна такса.

Сдружението на общините е поело ангажимент до няколко седмици да уведоми членовете си за предложението.

Председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов напомни, че и досега има десетки общини, които са работили по тази позволена от закона схема и определени пътни участъци са станали собственост на общините. Той съобщи, че до няколко седмици ще уведоми държавата за съответните решения на общините, като допълни, че въпросът е дали това е подходящо да стане в момента на приемането на общински бюджети за 2019 година, добавя БТА.

Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че ще предложи на Общинския съвет да бъде разгледано предложението в рамките на Общия устройствен план на града пътните отсечки, които са част републиканската пътна мрежа, да бъдат изключени от нея и да преминат и като поддръжка към общината. Той допълни, че община Варна има финансова готовност да се справи с това.

В отговор на въпрос Глосов напомни, че Северната скоростна тангента все още е в гаранционен срок. АПИ подменя за своя сметка само отстраняването на щети след катастрофи - ограничителни системи, пътни знаци. Той обаче изтъкна, че поддържането на такъв път излиза скъпо, защото тангентата е сред най-натоварените шосета, а животът на износващия слой на пътищата е от 6 до 8 години според натоварването.

Коментарите дойдоха след срещата при премиера Борисов с УС на Националното сдружение, МРРБ, АПИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!