Ексклузивно Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

НСИ: Над 75% от домакинствата трудно покриват ежедневните си разходи

OFFNews 08 декември 2022 в 12:10 1039 0

Снимка Архив

През третото тримесечие на 2022 г., както и през предходните две тримесечия, делът на лицата, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи , е над 75%. С известни затруднения са 38.5% от лицата, 28.3% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 10.8% - като много трудно.

Това показват данните от последно проучване на Националния статистически институт.

В сравнение с предходните тримесечия, намалява делът на лицата, които се справят много трудно, за сметка на увеличение на лицата, които изпитват известни затруднения при покриване на ежедневните разходи.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 18.1% от хората, а едва 4.3% не изпитват никакви затруднения. Общо делът на лицата без затруднения през третото тримесечие се увеличава с 0.9 процентни пункта спрямо второ тримесечие и с 0.7 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 година.

Увеличение на доходите на техните домакинства са посочили 27,9% от анкетираните, което е с 8,7 процентни пункта повече в сравнение с второ тримесечие и с 9,4 процентни пункта повече в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., когато увеличение на доходите са имали 18,5% от лицата.

Основните причини за увеличение на доходите и през трите тримесечия са увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране на заплатите.

В същото време намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 4,8% от анкетираните лица, което е с 2,9 процентни пункта по-малко в сравнение с второ тримесечие и с 3,7 процентни пункта по-малко спрямо първите три месеца на 2022 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови