НС вдигна прага на регистрация по ДДС на 100 хил. лв.

Йорданка Веселинова 14 юли 2022 в 13:11 2055 1

Архив

Снимка БТА/Цветомир Петров

Гласуване в Народното събрание

Парламентът окончателно вдигна прага на задължителната регистрация по ДДС от 50 хиляди на 100 хил. лева оборот. Мярката влиза в сила от 1 януари 2023 г. 

Промяната се случва с приетия на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за ДДС, внесен от Мартин Димитров от ДБ и народни представители от ПП, БСП и ИТН. Измененията минаха без особен дебат за по-малко от час със 196 гласа "за", 0"против" и 0 "въздържал се".

Вдигането на прага на регистрация ще засегне голям брой малки и средни предприятия, които според вносителите ще станат по-конкурентноспособни и ще намалят административните си разходи.

Тази реформа бе представена от "Демократична България", докато управляващите обсъждаха антикризисния пакет от мерки. Според ДБ тази промяна ще допринесе малките бизнеси да се справят и с инфлацията.

С гласуването на текстовете от задължителна регистрация по ДДС ще се освободят около 200 000 фирми. В същото време се запазва възможността за доброволна регистрация независимо от търговския оборот.

За вдигането на прага ще е нужна дерогация от Брюксел. Вносителите твърдят, че няма причина такава да ни бъде отказана. Мартин Димитров от ДБ и Петър Чобанов от ДПС съобщиха, че Министерството на финансите вече е поискало такава. Депутатът от ДБ разясни, че процесът отнема около 6 месеца. След като получим отговор ще стане ясно дали ще поискаме и второ увеличение - до 166 хил. лв. - най-голямата възможна сума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови