Ново място за здравословен живот и спорт с всички удобства само на 10 км от Боровец

Проектът „СамЕлион” включва затворен комплекс с 36 къщи, мултифункционален център за спорт, профилактика и здраве, хотели, басейни и СПА център, конферентен център, публични пространства и ресторанти с чиста храна собствено производство

OFFNews 13 юни 2023 в 07:27 26002 0

самелион
СамЕлион.

Забързаното ежедневие на големия град по правило изключва възможността да живееш напълно пълноценно, защото здравословният начин на живот означава да си сред природата на чист въздух. В големия град можеш да отидеш на фитнес, да тичаш в парка, но с всички рискове дробовете ти да се напълнят с още повече сажди от кошмарния софийски трафик. В това отношение планината има редица предимства, но не винаги предлага удобствата на големия град, с които много столичани са свикнали.

Един нов и различен инвестиционен проект край Самоков си е поставил за цел да реши противоречието и да изгради в полите на Рила комплекс, който предлага удобствата на големия град и всички условия за здравословен живот, спорт и почивка.

„СамЕлион” е наистина мащабно начинание за крайградски комплекс между града и планината, който се издига в най-зелената част на Самоков и включва затворен комплекс с 36 къщи, хотел, конферентен център, публични пространства и ресторанти с чиста храна собствено производство. Спортно-възстановителната част на комплекса предлага нова мултифункционална зала за 3000 човека, спорт, диагностика и рехабилитация, тренировъчни и фитнес зали, плувни басейни, медицински и спа център.

Инвестиционният проект вече е в много напреднала фаза и изграждането му предстои да завърши до края на тази година. Архитектурата му следва концепцията за здравословен живот близо до природата. Предлага съобразена със заобикалящата природна среда, уникална комбинация от функции и пълен достъп до разнообразни спортни и възстановителни услуги, достъпни за всички живущи и посетители.

Инвеститор в „СамЕлион” е компанията “Самел-90” АД, която е един от най-големите работодатели и производители в Община Самоков. Вложението е на стойност над 80 милиона лева и е върху площ от 70 декара. Така дружеството създава нови условия за заетост, туризъм и организация на мащабни спортни събития в региона. Именно събитията, които ще привлича комплексът в региона, правят къщите в „СамЕлион” атрактивни за покупка не само с цел живот и почивка в планината, но и като дългосрочна инвестиция с гарантирана възвръщаемост.

Безспорно предимство на „СамЕлион” е локацията на 960 м надморска височина, в периферията на град Самоков. Комплексът е разположен в подножието на Рила и в непосредствена близост до река Искър, на 50 км от София и по-малко от 10 км от пистите на курорта Боровец.

Местоположението предлага южно изложение, чист въздух, панорамна гледка към планината и лесен достъп до парковата зона до река Искър и ски пистите на околните курорти. В близост се намират и минералните извори в Белчин бани, красивият язовир Искър и ски зона Мальовица, откъдето започват някои от най-живописните екопътеки и туристически маршрути.

Къщите в комплекса вече имат акт 14

Концепцията на новия зелен комплекс е вдъхновена от близостта с планината и цели да предложи отлични условия за живот на бъдещите си обитатели. 36-те еднофамилни и двуфамилни къщи в комплекса вече имат акт 14 и са разположени изцяло в паркова среда. Те имат висока степен на завършеност и се предлагат с кухни, напълно обзаведени бани и санитарни помещения, подови настилки и газифициране. Всеки от домовете е оборудван с инсталации за отопление, вътрешни стълби и парапети, системи за осветление, възможности за „умен дом“ и пренос на глас, данни и видео сигнали. Комплексът разполага с достатъчно паркоместа и пешеходни алеи, а в публичната част резидентите могат да ползват магазини, детски център, ресторанти с продукти собствено производство, както и всички спа и спортно-възстановителни услуги.

Обществената зона на комплекса е разположена в северната част на имота, където са и многофункционалната сграда с хотел, ресторант, конферентен и спортен център. Там е позициониран и специализираният медицински център, който ще предлага функционална диагностика и рехабилитация за всички живущи и гости.

“Основната идея в генералния ни план за комплекса беше обединяването на зони и сгради с различни функции в единно цяло, без да се нарушава чувството за обитаване на паркова среда”, разказва за концепцията на „СамЕлион” арх. Любомир Станиславов от “S Architectural Team”. “Водещата ни цел беше да се впишем устойчиво във всички природни дадености на терена. Това се вижда и с просто око в очертанията на сградите, които са вдъхновени от магичните форми на Рила и следват естествените извивки на планината.”

Основен вдъхновител и двигател на комплекс „СамЕлион“ е инж. Петър Георгиев - председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Самел-90“ АД и председател на Съвета на директорите на „СамЕлион“ АД. В ролята си на президент на баскетболния клуб Рилски спортист и председател на Националната баскетболна лига за мъже в България, той цели да привлече и много нови инвестиции в региона, като създаде отлична база за големи спортни събития и тренировъчни лагери. За мащабната си инициатива през 2022 г. инж. Георгиев е отличен с наградата “Инвеститор в община” на Национално сдружение на общините в Република България, налагайки „СамЕлион” като пример за обществено-значим проект за цялата страна.

“В „СамЕлион” съчетаваме модерна архитектура с хармония и съжителство с природата, здравословен и активен начин на живот със сигурност и спокойствие. Целта ни е да създадем модерни условия за спорт и възстановяване, и да ги съчетаем със съвременната идея за качество на живот”, обяснява инж. Георгиев идеята на комплекса. “За мен работата е кауза. Работим по този проект с изключителни професионалисти, много от които са от Самоков. Екипът дава най-доброто от себе си и постигаме заедно целта да създадем едно различно място в България.“

Публикацията е част от партньорство между OFFMedia и SamElyon.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки