Ново държавно звено с 921 служители ще обслужва тол системата

OFFNews 27 септември 2018 в 15:15 8507 0

Снимка МРРБ

Ново държавно звено към Агенция "Пътна инфраструктура" ще бъде създадено, за да обслужва тол системата по пътищата след въвеждането ѝ през 2019 г.

То ще се казва Национално тол управление и ще се занимава изцяло с всекидневната оперативна дейност на новата система.

Това стана ясно от думите на новия министър на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която взе участие във форум в Банско, посветен на тол таксите.

От тези 921 служители 680 ще са работещите на терен - т.е. служителите, които ще извършват контрола по пътищата. Останалите около 240 души ще се занимават с осигуряване на оперативните високотехнологични дейности на тол системата, поясни министър Аврамова.

По думите ѝ голямо предизвикателство е определянето на таксите и обхвата на пътищата. Регионалният министър заяви, че  тарифирането ще  бъде изчислено така, че да бъде разходооправдано и социално приемливо за тежкотоварния трафик в страната, да позволи България максимално да се възползва от географското си положение и да реализира максимален приход от транзитния трафик.

Тол таксуването ще важи само за тежкотоварните автомобили над 3,5 т и трябва да стартира от 16 август следващата година.

Министър Аврамова посочи, че очаква приходите от тол системата да допринесат най-вече за пътната безопасност, като повишат качеството на поддръжката на пътищата. Вместо основно да се кърпят дупки, с допълнителните приходи ще могат да се правят рехабилитации на пътища, прогнозира министърът.

От 1 януари 2019 г. предстои като първи етап да се въведе електронна винетка и по този начин на всички шофьори да бъде предоставен удобен вариант за купуването ѝ, без лепене на стикери по стъклата. Министърът отбеляза, че електронните винетки ще са на същите цени като хартиените стикери, като ще бъде въведена и уикенд винетка за хората, които рядко използват републиканската пътна мрежа. Тя обърна внимание, че икономически най-изгодно за семейния бюджет, особено на активните хора, е да купуват годишни винетки от 97 лв.

В организирания от Агенция „Пътна инфраструктура“ и Световната банка форум участват представители на Европейската комисия, изпълнителят на договора за въвеждането на тол системата у нас - „Капш трафик солюшънс“, пътни експерти от Словения, Гърция, Словакия, Унгария и Белгия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови