Нови тарифи: БНБ вдига прага за обмен на монети без такса

Мая Младенова 25 юли 2023 в 10:28 3620 0

БНБ

Снимка Александра Маркарян

БНБ

Българската народна банка (БНБ) обяви, че е приела промяна в тарифите, които събира за обслужване на клиенти с банкноти и монети.

Промените засягат хората, обменящи големи суми в монети и банкноти на каси на БНБ.

Вдигат се праговете на сумите, до които банката предоставя услугата без такса. Премахват се таксите за приемане и размяна на монети от 5 стотинки. Същевременно с това са актуализирани таксите за услуги с банкноти и монети.

Те влизат в сила от 1 август т.г.

Новите тарифи можете да видите тук.

При разделени по номинал монети от 1 и 2 стотинки такса за обмен няма.

Без такса ще е обменът на монети от 5, 10, 20 и 50 ст., 1 и 2 лева, ако са разделени по номинал и са на стойност до 200 лева. За стойност над 200 лева ще се плаща 1,3% от горницата, но минимум 1 лев.

Ако монетите не са разделени по номинал, независимо от сумата, таксата е 1,4% от сумата, но не по-малко от 2 лева.

На свое заседание Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) прие и изменения Общите условия на Българската народна банка за обслужване на клиенти с банкноти и монети по обявена стойност, както и в Общите условия на Българската народна банка за провеждане или оказване на съдействие при провеждане на обучения за работа с банкноти и монети съгласно Наредба № 18 на БНБ. Промените са публикувани са сайта на банката.

С измененията в „Общи условия на Българската народна банка за обслужване на клиенти с банкноти и монети по обявена стойност“ се предвижда банките и доставчиците на услуги (в качеството им на пълномощници на банките по смисъла на тези общи условия) да предоставят на БНБ само нотариално заверени спесимени от подписите на своите законови представители и надлежно упълномощени служители.

С измененията в „Общи условия на Българската народна банка за провеждане или оказване на съдействие при провеждане на обучения за работа с банкноти и монети съгласно Наредба № 18 на БНБ“ се актуализират размерите на таксите, които БНБ събира за провеждане на обучения по чл. 2, б. „а“ и по чл. 2, б. „б“ от тези общи условия, както и за оказване на съдействие при обучение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика