Новата програма за саниране ще е с различни условия за по-бедните и по-богатите

OFFNews 30 май 2018 в 09:39 8288 0

Малина Крумова

Кой и при какви условия ще може да се възползва от саниране с финансова подкрепа от държавата - разяснения по темата даде зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Преди ден министерството обяви, че след края на програмата за безплатно саниране, обхванала 2200 сгради, остават още около 42 000 блока, които се нуждаят от основен ремонт. Все още не е изяснено как държавата ще помага тези етажно собствености. Обмиуслят се различни ваерианти, със съфинансиране от страна на собствениците, а една от идеите на ведомството е санирането да се прави при различни условия в икономически по-бедните и по-богатите райони. Възможно е на социално слабите да бъде предложено безплатно саниране, както досега.

„Това са само предложения и няма взето решение как точно трябва да продължи програмата”, заяви зам.-министър Малина Крумова. „Единственото ясно е, че ефектите от програмата са изключително големи и следва да продължим да изпълняваме подобни програми за жилищно обновяване”.

В интервюто Крумова потвърди, че се обсъжда идея за съфинансиране от страна на собствениците, за диференциране в зависимост от климатичните или демографските обстоятелства в различните области и общини, както и в зависимост от икономическото състояние на гражданите.

„42 000 сгради се нуждаят от обновяване. Средствата, необходими за това, са изключително огромни. Затова е необходимо да търсим по-устойчив модел. Затова се обмисля въвеждането на съфинансиране, приоритизация, диференцирания подход”, заяви тя.

Очаква се одобрените вече блокове за ремонт от приключилата програма за безплатно саниране да бъдат завършени до средата на 2019 година. Новият модел за финансиране на останалите трябва да е ясен до средата на 2018-а. Той трябва да съдържа дългосрочна визия поне до 2025-а година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews