Нова банкнота от 100 лева пуска БНБ на 28 декември: вижте я

OFFNews Последна промяна на 14 декември 2018 в 14:38 9241 2

Нова серия 100-левови банкноти пуска БНБ от 28 декември.

Общият дизайн и елементи се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите, които са в обращение. Новото е по-усъвършенстваната им защита, каза подуправителят на Българската народна банка Калин Христов на пресконференция днес и допълни, че технологиите непрестанно се развиват, част от тях остаряват и се налага усъвършенстването им.

Той подчерта, че новите банкноти (8 млн. броя от които ще бъдат пуснати тази година, а догодина - още 14 млн.) не заменят досегашните, които са емисия 2003. Те не се изтеглят от пазара, а остават валидно средство за разплащане за неопределен период от време.

Новите защитни елементи в столевките от емисия 2018 са:

- допълнителен знак за незрящи – състои се от пет дебели и шест тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата;

- холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на еделвайс и профил на Алеко Константинов; цветен холограмен портрет на Алеко Константинов; детайл от паметник на Алеко Константинов, променящ цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при промяна на ъгъла на наблюдение; динамичен шахматен ефект с промяна на цвета от смарагдовозелено към сапфиреносиньо при промяна на ъгъла на наблюдение и обемно триизмерно изображение на числото 100;

- мастило с оптичен ефект – числото 100 е отпечатано с променящо цвета си мастило с динамичен шахматен ефект, което при промяна на ъгъла на наблюдение се променя от смарагдовозелено към сапфиреносиньо;

- осигурителна нишка – вградена в хартията и частично излизаща от обратната страна със светъл повтарящ се текст „БНБ 100“ и с динамичен шахматен ефект, променяща цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо (Изображението на повтарящия се текст „БНБ 100“ се чете от лицевата страна при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина.);

- воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Алеко Константинов. Изображенията се наблюдават и от обратната страна на банкнотата.

Часовникът и заглавната страница на книгата "Бай Ганьо" също могат да се видят на новата банкнота, а при инфрачервено наблюдение се открива и заглавната страница на пътеписа "До Чикаго и назад".

Новата банкнота е изработена от памучна хартия и за първи път над памука има лак, чиято цел е в банкнотата да не попиват вода и мазнина, тоест да се удължи животът им.

БНБ планира изцяло нова серия банкноти и започва със столевовата, защото тя е единствената, от която няма втора серия - единствената е тази от 2003 г., обясни Христов. Централните банкери са решили останалите банкноти да се пускат в низходящ ред, т.е. следващата ще е 50-левовата. А кога ще видим новия ѝ вариант, все още БНБ не разкрива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12133

2

поп Дръвчо

16.12 2018 в 18:01

Към евро я минем скоро, я не, а кинтари си трябват.

21662

1

spirit оригиналът

15.12 2018 в 08:14

Нали ще минаваме на евро бе калмуци - що печатате левове????
Пак някоя далаверка са завъртели гербавите боклуци!!!
 
X