Нов епизод на Борисов LIVE шоу: Инспектира как се строи жп линия

OFFNews 11 юни 2019 в 10:51 6965 2

Премиерът Бойко Борисов продължава с епизодите на лайв шоуто с джипката, които обърнаха резултата от евровота. Днес той закара "Тойотата" на инспекция за полагането на нов железен път по отсечката София-Елин Пелин.

Борисов бе придружен отминистъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев.

По пътя Борисов в характерен стил привикваше шофьори на камиони и багеристи на обекта да чуе от първо лице какво се случва на обекта: "Ела, наборе, да се видя", "Живо здраво!"

Железопътната отсечка София-Елин Пелин е част от жп линията София-Пловдив. С изграждането на този и другите участъци ще се постигне намаляване на времето за пътуване между София и Пловдив до 1 час и 10 минути, твърдят от правителствената пресслужба.

Кога и дали изобщо това ще се случи обаче не е ясно, тъй като търговете по най-важните и трудни за изпълнение отсечки по трасето се обжатват.

Въпреки това от правителството обясняват, че новата жп линия ще създаде възможност придвижването на хората от крайградските зони към София и обратно да се поеме от жп транспорт в тясна връзка с градския транспорт, основно метрото. Така щяло да има удобна алтернатива на над 3000 човека от Елин Пелин, Казичене, Искър и др., които ежедневно пътуват с автомобилите си към София.

При изпълнението на проекта ще бъдат реконструирани 6 броя мостове, ще се премахнат прелези и на тяхно място ще се построят 17 броя нови надлези и подлези. В 6 гари ще се модернизират пероните за улеснен достъп на гражданите и лицата с намалена подвижност. Проектът се финансира по Механизма за Свързана Европа и е на обща стойност 133 млн. лв., от които 113 млн. лв. безвъзмездна помощ от ЕС и 20 млн. лв. национално съфинансиране.

В строителството на трасето са ангажирани 6000-7000 души, стана ясно от думите на транспортния министър Росен Желязков. След завършването на отсечката влаковете по нея ще се движат със 160-200 км/ч. В този програмен период се работи по рехабилитацията на 30 жп гари. 

Борисов направи оглед на приемното здание на гара Пазарджик, финансирано по Оперативна програма „Транспорт" на стойност 3,63 млн. лв., от които 3,085 млн. лв. са от ЕС. Гара Пазарджик е завършена за 9 месеца в периода януари-септември 2014 г. Преди началото на проекта през гарата са минавали 231 000 пътници годишно. След модернизацията на гарата и на жп отсечката Септември-Пловдив броят на пътниците е нараснал на 260 000 души. 

От гара Пазарджик премиерът се качи на влак, с който ще премине по трасе за скоростно движение, изградено по европейските стандарти за проектиране на скоростни линии за пътнически превози. 

Кой ще кара влака?, попита Борисов, като се качи в локомотива и уточни: Аз книжка за влак нямам. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови