Нинова се похвали с първа победа срещу мобилните оператори

Вицепремиерът посъветва телекомите да не вдигат цените и да не тормозят хората с SMS-и

OFFNews 11 януари 2022 в 16:09 2478 2

Имам добра новина за българските семейства. Спечелихме на първа инстанция делото с мобилните оператори. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова на брифинг.

Тя обяви, че Административният съд-София град се е произнесъл по тяхна жалба срещу заповедта на Министерството на икономиката и индустрията, с която ведомството й забрани повишаването на цените и обяви техните намерения за нелоялна търговска практика.

"Мотивите на жалбоподателя Теленор България са, че индексирането на цените по договорите с потребителите не представлява особен обществен интерес. Бихме искали да им кажем, че в момента повишаването на цените и натиска върху живота на хората е въпрос от най-висок обществен интерес за нас. И съдът е признал нашите мотиви и е излязъл със следното определение:  Оставя без уважение жалбата на Теленор България за отмяна на предварителното изпълнение на нашата заповед", каза вицепремиерът. 

Нинова определи решението на съда като "малка победа срещу това някой да трупа печалби на гърба на хората в трудните зимни месеци".

"Те сигурно ще обжалват, но ние ще продължим тази политика докрай", каза още вицепремиерът и министър на икономиката.

Нинова се обърна и към мобилните оператори с призив да не повишават цените докато тече този процес. 

"Повишаването на цените ще бъде незаконно", категорична бе тя.

Нинова даде на мобилните оператори и втори съвет.

"Не пращайте на хората тези SMS-и. Това е подвеждаща информация. Не ги тормозете с внушения, че вдигате цените. Не можете да го направите докато тече съдебният процес", добави министърът.

Нинова повтори, че телекомите изобщо не могат да разчитат на промяна на политиката на оглавяваното от нея ведомство. Тя посочи при нередности потребителите на мобилните услуги да се обръщат към Комисията за защита на потребителите, която е структура към Министерството на икономиката.

"Ще ви защитим по всички начини. Ако трябва ще помогнем да се водят колективни искове. Един от големите проблеми е, че хората не могат сами да си водят делата, да си намерят адвокат, особено в малките градове и села, да си платят разноските по делото, да пътуват до София. Ако се чувствате безсилни да се защитите сами, подайте една жалба до КЗП. Ние сме на ваша страна и ще организираме всичко", обеща вицепремиерът.

  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

12.01 2022 в 08:11

това което регулатора може да направи, е да премахне със задна дата клаузи от договори задържащи клиента при вдигане на цени

ако ми я вдигнат, искам да имам избора да си прекратя договора незабавно.

така можеш да притиснеш вендор, чрез джоба

22548

1

dolivo

12.01 2022 в 08:09

чудна победа, орегулира един пазар дето сам трябва да се регулира
 
X

Да помогнем на украинските деца!