Николай Василев: Ако ПИБ е цената за еврозоната, трябва да я платим

OFFNews 14 юни 2020 в 10:52 11893 8

Снимка БГНЕС

"Приоритет е държавата да няма работа в банковия сектор, но по-голям приоритет е България да влезе в еврозоната след повече от десетилетие забавяне. Ако това ще е цената, нека да я платим". Това каза пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката.

Той акцентира, че позицията му винаги е била против участието на държавата в бизнеса и тя е била последователна, но обясни, че подкрепя тази сделка само с надеждата, че това е последното условие за влизането на страната в еврото.

Василев беше категоричен, че ако не влезе страната в еврозоната, тази сделка ще бъде безполезна.

По думите на икономиста положителният сценарий е, че "държавата ще придобие този миноритарен дял от Първа инвестиционна банка (ПИБ), ще въведем еврото като валута, държавата ще дръпне много напред, цените на акциите ѝ на борсата ще се повишат и някой ден Българската банка за развитие (ББР) да продаде на печалба тези акции". Василев обаче уточни, че това е възможно, но не е гарантирано.

"Да гарантираш, че някой ще ти изкупи акциите след години - не може. Това е пожелание!", коментира бившият министър на икономиката думите на премиера Бойко Борисов, че акциите, закупени от ББР, ще бъдат продадени на печалба.

В предаването "Неделя 150" Николай Василев изрази мнение, че "държавата няма работа изобщо да има Българска банка за развитие".

Икономистът коментира категорично, че до днес не е чул България да е подала документи, с които да поиска присъединяване към механизма ERM II. Според него това се случва, защото държавата се притеснява да не би да подаде искане, а да ѝ откажат. Другата причина е, че ту искаме, ту не искаме да влизаме в еврозоната.

"Държавата не е подала нищо - нито за еврозоната, нито за банковия съюз. Ако България така се беше мотала с влизането в ЕС и НАТО, до днес щяхме да говорим, че в следващите 300 години ще влезем в ЕС, но няколко поколения ще живеят извън него", посочи бившият вицепремиер.

Василев посочи, че сега сме толкова близо до влизане в еврозоната, колкото сме били и през 2009-а година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

8

Jinx

16.06 2020 в 22:39

Ако следите БФБ и анализирате по-дълбоко нещата, ще забележите, че всички компании там са подценени заради ниските обеми на търговия ерго е абсолютно възможно реалната цена на акциите на ПИБ да е по-висока.

12860

7

newfoundland

15.06 2020 в 19:08

След това участие на държавата, банката ще се радва само на повече сигурност, а оттам и на клиенти, което ще осигури и добра възвращаемост на инвестицията.

4000

6

Amor

15.06 2020 в 14:46

щом държавата е ок да се намеси и се казва, че няма да има проблем и от страна на Европа, защо не. Все пак целта е голяма и оправдава средствата - чакалнята колко време я чакаме? Явно сме на финалната права, а това е положително за милата ни родина.

23293

5

Стефан

14.06 2020 в 21:30

Веднъж слушах това селско дисче по Хоризонт. Главният му аргумент за еврото беше, че вече нямало да ходи по лъскавите хотели и бутици на европата с грозни смачкани левчета, ми щял да си джитка с лъскави еврА, и щял да се чувствУва ноо яко. И щял да цака сички с ноо яка кредитна карта пълна с еврА.

4040

4

Бубев

14.06 2020 в 19:22

Ти ли ще кажеш кое да е цената бе, малък пенис такъв

7128

3

Лиско

14.06 2020 в 16:02

Вижте центъра на който и да е по-малък град - поне половината от атрактивните партери в центъра са офиси на банкови клонове. Чунким хората в прованса толкова са се опаричили, та не им стигат банките. Банките дерат и бизнеса и частните вложители с отрицателни лихви и тлъсти такси за какво ли не, изействаха си законодателно комисионни, забрана за големи разплащания кеш и пр. Та сега и държавата да им плаща допълнително с народни пари заради нечии некадърност, лакомия и далавери. Ганьо попържа само политиците, но е заробен от наглите банкери.

3022

2

Митака

14.06 2020 в 13:37

Е нали е в разрез с правилата на ЕС да се субсидират частни компании ?
Тази банка си е 100 % частна. А и в момента държавата купува поне 2 пъти по-скъпо акциите и. Справка БФБ.
А за плащането да не е от всички ни, а само Никито да се бръкне в джобчето и да плати масрафа

3232

1

tarabata

14.06 2020 в 11:48

ХАХАХАХАХАХАХАХА к`ви са тия неолиберални балалайки ве селски? Европа ви каза, че няма върховенство на закона, преди `сичко и най-вече. Да наливаме народна пара на олигарсите FO!