Не сме в криза. Икономиката расте, експортът расте, безработицата е ниска. Какво искаме?

Въпреки нулевата ставка, хлябът няма да стане по-евтин. Браншът ще спечели малко повече, смята банкерът Левон Хампарцумян

OFFNews 21 май 2022 в 09:58 8864 2

Левон Хампарцумян

Снимка БТА/Архив

Левон Хампарцумян

„В момента ние не сме в криза. Българската икономика расте, експортът расте, безработицата е ниска. Заплатите догонват икономическия успех, не обратното”, коментира по Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян.

Да, по света има кризи, които се отразяват на инфлацията, но българската икономика расте. Заплатите ще догонват, те винаги догонват икономическия успех, а не обратното. Високата заплата не създава икономически успех, икономическият успех създава високата заплата. Икономиката не е спряла, просто беше дошло време веригите за доставка да се скъсяват, да са по-устойчиви. Сега е важно къде ще е нашата позиция в бъдеще. Защото един ден казваме едно, друг ден друго, това светът вече започва да го забелязва, каза банкерът.

Утре ще се вземат стратегически решения, къде ще бъдат разположени нови производствени мощности и ще се изгражда инфраструктура, ако нашата позиция е неустойчива, други, които изглеждат по-устойчиви по-мотивирани, по-евро- и натовски ориентирани, ще получат повече от нас, посочи Хампарцумян.

За цената на хляба

Въпреки падането на ДДС за хляба, това няма да намали цената му. Нулевата ставка на ДДС ще помогне на хората от бранша да спечелят малко повече, смята той

Производството и търговията с хляб в много голяма степен е в сивата зона и държавата много трудно успява да се пребори. Мярката има смисъл от гледна точка на изсветляване”, заяви банкерът. Според него обаче подобна мярка не може да остане прекалено дълго.

В момента, ако следваме теорията, когато вече няма ДДС ще се изравнят позиците на тези, които досега са крали ДДС и на тези, които са на светло, коментира банкерът.

Според него това не може да продължи дълго, защото ДДС е един от основните източници на приходи за държавата. Освен това диференцираните ставки трудно се администрират. Съобразителни хора веднага започват да търсят как да приложат намалената ставка, върху нещо, което законодателят не е имал предвид, и успяват в много случаи, посочи той.

Хампарцумян прогнозира, че подобни стъпки може да увеличат корупционния потенциал.

Решаването на проблема с корупцията е да се намали потенциала за корупция, да няма възможности за крадене. Хващането на корупционера е трудна работат, защото там и двете страни са доволни и не се оплакват. Когато направиш дискриминационна мярка, трябва да създадеш правила, процес, хора, които я да изпълняват и контролират. Затова се дават т. нар. хеликоптерни пари, които в тежко време на несигурност, за кратко, имат някакъв ефект, но като цяло развращават и дават грешни сигнали на предприемчивите хора, каза той.

Според него обявените мерки са краткосрочна мярка, защото "сложната коалиция, която ни управлява, иска да покаже загриженост за хората, купува си народна любов".

Какви трябваше да бъдат мерките

При положение, че имаме институционална несигурност, заради предишните години на лошо управление, дори да решат да правят нещо, управляващите нямат в ръцете си инструментите и администрацията, която може да се справи, коментира банкерът.

Според него трябва да се положат усилия за "подреждането" на държавата, институциите, за дигитализация. Акцент трябва да е образованието, за което е необходима дългосрочна визия. 

Ежедневните страсти и следващите 2-3 месеца не са неща за национален дебат, категоричен бе той.

Според банкера депозитите в момента намаляват, защото хората използват буферите, за да контрират инфлацията. Той прогнозира, че ще започне бавно повишаване на лихвите заради политиката на Европейската централна банка, но това трябва да става много внимателно, за да не се потиска икономиката.

Излезли сме от постковидната криза, войната е предизвикателство, но ще трябва да се научим да бъдем устойчиви в новия свят, обобщи Левон Хампарцумян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2923

2

Cornucopia

21.05 2022 в 10:50

Абсолютно прав е арменеца. Магазините са пълни с хора и стоки празни щандове няма нито количките с пазаруване. По пътищата има точно толкова коли, колкото и преди ковид и войната. Ресторанти к кафенета няма празна маса. И това на фона на повишените цени в последно време.
Бай Ганьо си е професионален мрънкялник, който не осъзнава и не цени колко добре всъщност живеем в България.
 
X

Подкастът на OFFNews