"Не се лъжете, лихвите по кредитите днес са ниски, но утре няма да е така"

OFFNews Последна промяна на 03 декември 2015 в 08:31 10786 11

Снимка БГНЕС

"Лихвите са исторически ниски. Това не бива да ни лъже, че можем да си позволим повече кредити. В момента, в който тръгне инфлацията, тези стимули, които се хвърлят на пазара, ще тръгнат нагоре, включително лихвите", предупреди главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян.

Причината лихвите да са толкова ниски е фактът, че те са обвързани с индексите ЮРИБОР и ЛИБОР, които са ниски в момента.

"Индексите ЮРИБОР и ЛИБОР днес са много ниски, но утре може и да не са", каза Хампарцумян.

Той се обяви категорично против БНБ да се намесва по какъвто и да е начин при определяне цената на кредита. "Най-добрият регулатор е пазарът",  каза Хампарцумян.

Банкерът допълни, че българите не са сред най-задлъжнелите нации. Ако у нас кредитите представляват 40-50% от дохода, във Великобритания например процентът надхвърля 100.

Ниските лихви по депозитите той обясни с факта, че има голяма ликвидност, няма голямо търсене на кредити, фирмите са много предпазливи с взимането на кредитите, а потреблението на физическите лица е "леко затормозено", защото те не се чувстват сигурни, уверени да потребяват повече.

Аз също имам кредит, призна банкерът.

"Имам и сега кредит. Направих си една къща, която е с кредит от банката. "

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.12 2015 в 16:21

След като един завършил ХТИ/индустриална химия/управлява най-голямата банка у нас, можете да имате пълно доверие в банковата ни система!Всичките управители на останалите банки , са като него:Пълен банков хаус!За това Министърът на финансите си слага буфер от 2 млрд.лв. в новия бюджет!ДОВЕРИЕ НИКОМУ!!!

03.12 2015 в 14:56

Хампарцумян е в най доходния бизнес.
Да си банкер в България означава да имаш лиценз за законен обир на държава,фирми и граждани.
Колко е лихвата по депозита- малко над 1% а по кредита- 7% и отделно такси.
Лъжа ли?

03.12 2015 в 13:37

Щом за една панелка на края на кой да е град плащаш една заплата цял живот, значи нищо ниско няма в лихвите!

03.12 2015 в 11:59

Лихвите са ниски, ама таксите, комисионите и т.н. хич не са ниски, в резултат на което в България сигурно се предлагат най-скъпите кредити в ЕС.

03.12 2015 в 11:19

На мен лихвата по ипотечния ми кредит в момента е 4.4% мисля че в дългосрочен план лихвите ще станат около 3.5% и така ще се задържат.

03.12 2015 в 10:54

Е развалихте деня на хората, сега почваме да се притесняваме и за неговия кредит, щото човека каза лихвите ще растат-ами ако не успее да си върне кредита горкия?

03.12 2015 в 10:22

В България съотношението между лихвите по депозитите, които са разход на банката и лихвите по кредитите, които са неин приход, е едно от най-високите в света / 1 към 3 - 4 /. Като прибавим към това и относително високите такси по обслужване на кредити и разплащания, то банките у нас печелят необосновано много, само и единствено благодарение на политически протекции и картел в бранша, а не от пазарно поведение.

03.12 2015 в 09:53

Леле .. доживях Хампи да каже нещо вярно, в ущърб на банките и в защита на гражданите .. по коледа стават чудеса !!!
п.с. само дето никой не му вярва и сега народа като се втурне да тегли .. и после като скочат .. ще има пак кой ми сра в гащите !!!

03.12 2015 в 09:34

Да, 7% не са ниска лихва в сравнение със запада.
Но колкото и да не ми е симпатичен, този път казва истината, за разлика от тъпите реклами на банките, които ни промиват мозъците, колко добе било, да теглим кредити.

03.12 2015 в 09:33

"Той се обяви категорично против БНБ да се намесва по какъвто и да е начин при определяне цената на кредита. "Най-добрият регулатор е пазарът", каза Хампарцумян."

Най-добрият регулатор е СВОБОДНИЯТ пазар!
Но мисля че тук това не е свободен пазар