Не покриваме критерия 'инфлация' за влизане в еврозоната, трябва затягане на фискалната политика

OFFNews 04 април 2023 в 21:27 1847 1

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Атанас Пеканов

Не покриваме критерия 'инфлация' за влизане в еврозоната, трябва затягане на фискалната политика, каза пред бТВ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

"България има нужда от редовен кабинет, с ясен хоризонт, с ясна програма, със споделени приоритети, които гледат към бъдещето и които ще направят страната ни по-подготвена за изпитанията, пред които сме изправени", каза още той.

Той коментира и доклада „Икономически преглед на България“, изготвен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), който беше представен официално днес.

Членството ни в ОИСР е един от важните външнополитически приоритети за страната ни. Служебният кабинет работи изключително активно по това в последните месеци. Тази работа включва редица правни инструменти, законодателни разпоредби, които трябва да се променят, както и този икономически преглед, изготвен от организацията, който ни дава насоки накъде трябва да се движим, коментира Пеканов.

Той изброи някои от препоръките, изпълнението на които, по думите му, ще подобри България: стабилни публични финанси, съдебна реформа, високи стандарти в образованието, социална подкрепа, където е нужна, стъпките по декарбонизация и зеления преход.

ОИСР е организация на развитите икономики. Там, където е най-висок БВП на глава от населението, стандартът на живот, доходите, а това е и нашата цел. Институциите трябва да се борят за това. Със следване на тези препоръки и стандартите, които са в тези страни, смятаме, че това ще направи икономиката ни по-устойчива, добави Пеканов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!