НАП с нови критерии за големи и средни данъкоплатци

OFFNews 28 декември 2023 в 19:22 3156 0

НАП

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

НАП

От 1 януари 2024 г. Националната агенция за приходите въвежда нови критерии за определяне на дружествата като големи или средни данъкоплатци и осигурители. До момента фирмите бяха определяни като "големи данъкоплатци и осигурители" при внесени над 3 милиона лева в бюджета, като последната актуализация на списъка с тези дружества е направена през 2017 година.

Според новите критерии дружествата трябва да са платили през 2022 година над 3 и половина милиона лева данъци и осигуровки след приспадане на възстановените през годината суми, или нетните приходи от продажби да са повече от 300 милиона лева.

Посочените суми не трябва да са от еднократни сделки или разпореждане с имущество.

След Нова година в обхвата на териториална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" влизат близо 1350 дружества. Сред тях са БНБ и банкови институции, застрахователи и презастрахователи, пенсионно и здравноосигурителни дружества и др. Фирмите, които отговарят на изискванията, ще бъдат вписани служебно в регистъра.

От 1 януари НАП създава и нова териториална дирекция "Средни данъкоплатци и осигурители" с национален обхват. Пререгистрацията на фирмите в новата дирекция, както и включването на нови дружества, които отговарят на условията, ще става служебно. За да бъдат вписани като средни данъкоплатци и осигурители, е необходимо дружествата да са платили през 2022 година над милион и половина лева данъци и осигуровки след приспадане на възстановените през годината суми или нетните им приходи от продажби да са повече от 15 милиона лева.

Над 3300 дружества средни данъкоплатци и осигурители ще получат писма от приходната агенция с информация за промяната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!